Vi vet – fisk är nyttigt och processat kött är ohälsosamt. Frukt är bra och vitt bröd är dåligt. Men vad exakt betyder vårt val av mat för vår livslängd? Nu har en grupp amerikanska forskare från University of Michigan försökt kvantifiera detta.
Forskarna har utvecklat ett särskilt index som tar hänsyn till positiva och skadliga effekter som ingredienserna i en vanlig portion av olika livsmedel har på vår livslängd.
Det kan till exempel handla om halten av salt och socker, som har negativa effekter eftersom de ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och fetma, eller fibrer och omättade fettsyror, som har positiva effekter eftersom de minskar risken för exempelvis tarmcancer och blodproppar.
Totalt har forskare analyserat 5 853 olika livsmedel och räknat ut hur mycket tid de i genomsnitt minskar eller ökar våra liv.
Bland värstingarna återfinns varmkorven, som enligt forskarnas beräkningar förkortar våra liv med 36 minuter på grund av sitt höga innehåll av processat kött, mättade fettsyror och natrium.