Shutterstock
Korv med bröd

En korv med bröd kostar 36 minuter av ditt liv

Amerikanska forskare har satt konkreta siffror på vad ohälsosamma och nyttiga måltider innebär för vår livstid.

Vi vet – fisk är nyttigt och processat kött är ohälsosamt. Frukt är bra och vitt bröd är dåligt. Men vad exakt betyder vårt val av mat för vår livslängd? Nu har en grupp amerikanska forskare från University of Michigan försökt kvantifiera detta.

Forskarna har utvecklat ett särskilt index som tar hänsyn till positiva och skadliga effekter som ingredienserna i en vanlig portion av olika livsmedel har på vår livslängd.

Det kan till exempel handla om halten av salt och socker, som har negativa effekter eftersom de ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och fetma, eller fibrer och omättade fettsyror, som har positiva effekter eftersom de minskar risken för exempelvis tarmcancer och blodproppar.

Totalt har forskare analyserat 5 853 olika livsmedel och räknat ut hur mycket tid de i genomsnitt minskar eller ökar våra liv.

Bland värstingarna återfinns varmkorven, som enligt forskarnas beräkningar förkortar våra liv med 36 minuter på grund av sitt höga innehåll av processat kött, mättade fettsyror och natrium.

Korv med bröd klocka 36 minuter

Mättat fett och ett högt saltinnehåll hjälper till att göra korven så pass ohälsosam att den skär bort 36 minuter av ditt liv.

© Shutterstock

Andra populära måltider som förkortar livet är den dubbla cheeseburgaren, som kostar åtta minuter och åtta sekunder, och pizzan, som skär bort sju minuter och åtta sekunder av livslängden.

I kategorin livsförlängande hittar vi till exempel fiskrätter som lax, som ökar livslängden med 13 minuter och fem sekunder, samt bananer (13 minuter och 30 sekunder) och avokado (två minuter och åtta sekunder).

En amerikansk klassiker – jordnötssmör- och syltmackan – visar sig vara överraskande positiv. Det förlänger livet med hela 33 minuter och sex sekunder, främst på grund av jordnötternas höga innehåll av omättade fettsyror, proteiner och fibrer.

Jordnötssmör macka klocka 33 minuter

Omättade fettsyror och fibrer ger jordnötssmörsmackan en livsförlängande effekt på drygt 33 minuter.

© Shutterstock

Om forskarnas beräkningar stämmer kan den negativa effekten av en korv alltså nästan kompenseras av den positiva effekten av en jordnötssmörsmacka.

Det ska dock – tyvärr – inte utläsas som att vi kan äta dubbelt så mycket utan kostnad. Det smarta valet är förstås att byta ut korven mot smörgåsen. Det beslutet kommer att ge ett nettoresultat på en timme och nio minuter extra liv att leva.