Shutterstock

Dessa vanliga matvaror kan förebygga skörhet hos äldre

Forskare pekar på en hittills förbisedd livsmedelsgrupp som effektivt kan bromsa åldersrelaterad försvagning – och som finns i så gott som alla mataffärer.

Trötthet, försvagade muskler och ökad risk för sjukhusinläggningar som kan vara svåra att återhämta sig från.

Åldersrelaterad skörhet blir allt vanligare och uppskattas i dag drabba 10 till 15 procent av den del av befolkningen som är över 65 år.

Kostråden för förebyggande av tillståndet har hittills främst fokuserat på att äldre människor ska tänka på att inta mängder av proteiner.

Men nu pekar en grupp forskare vid Harvard Universitet ut en förbisedd livsmedelsgrupp, som ser ut att effektivt kunna bromsa åldersrelaterad skörhet.

Den goda nyheten är att de flesta fördelaktiga matvaror står på hyllorna i mataffärerna året runt.

"Ett äpple om dagen..."

Nyckeln till att bromsa åldersrelaterad skörhet är enligt forskarna flavonoler – en sorts naturligt förekommande växtpigment, som bland annat finns i en del frukter, grönsaker och örter.

Det är framför allt den typ av flavonol kallas quercetin, som ser ut att vara en av de allra viktigaste komponenterna som ingår i förebyggandet av skörhet hos äldre människor.

© Shutterstock

Vad är flavonoler?

Det framgår av en studie som har publicerats i American Journal of Clinical Nutrition.

Studiens resultat bygger på en kohort, det vill säga en observationsstudie, med data från 1 701 personer, som följdes under ett antal år.

Och enligt forskarnas resultat visade det sig att bara tio milligram flavonoler om dagen minskade risken att drabbas av skörhet med 20 procent.

Det motsvarar att äta ett vanligt, medelstort äpple.

Därför finns det all anledning att ta det engelska ordspråket "an apple a day keeps the doctor away" bokstavligt, säger forskarna i ett pressmeddelande.