Patrick Campbell/CU Boulder.

Därför bör du alltid stänga toalettsitsen innan du spolar

Forskning visar exakt hur en storm av bakterier virvlar upp från holken och sätter sig på ytor i rummet.

Syftet med att spola är att få innehållet i skålen att försvinna ned i avloppet.

Det är också vad som faktiskt sker – och samtidigt precis tvärtom.

För när du spolar virvlar toaletten samtidigt i väg ett hav av bakterier upp och ut i rummet.

Det är inte helt ny kunskap, men en studie publicerad i Scientific Reports tar nivån av detaljer in i bakteriestormen från toaletten till nya höjder.

En grupp forskare från University of Colorado Boulder har använt laserljus för att upptäcka det vi inte kan se med blotta ögat: En potentiellt hälsoskadlig partikelstorm som sprider sig från toaletten ut i rummet.

Se en video av forskarnas toalettexperiment här:

Små partiklar kan nå lungorna

Experimentet visade flera obehagliga saker.

För det första kunde partiklarna skjuta ut med en hastighet av två meter per sekund och nå 1,5 meter bortom toaletten på bara åtta sekunder.

De största dropparna lägger sig på ytor inom några sekunder, medan de mindre, lättare partiklarna flyter runt i luften i flera minuter.

Inte nog med det. De mindre artiklarna kunde också tränga förbi näshåren och nå ända ner i lungorna på människor som befann sig i närheten av toaletten, visar studien.

Forskarnas simulering av ett dra-och-spola-scenario skedde i ett laboratorium och sprutade endast vattenpartiklar i luften.

Men i verkligheten kommer innehållet i en toalettskål att innehålla bakterier som e-colibakterier som finns i våra tarmar, c-dififficilebakterier som kan orsaka diarré och norovirus som kan orsaka vattkoppor.

Ett moln av partiklar sprider sig från toalettskålen när du spolar.

© Patrick Campbell/CU Boulder.

Lätt att blunda för

Bakterieexplosionen är med andra ord inte bara tydlig utan även potentiellt skadlig för hälsan.

Detta då partiklarna kan hamna i ditt ansikte, landa på din hud – eller komma i kontakt med föremål i ditt badrum, som din tandborste.

"Om det är något du inte kan se är det lätt att låtsas som att det inte finns", säger professor John Crimaldi vid University of Colorado Boulder, författare till studien.

"Men när du väl har sett de här videorna kommer du aldrig att tänka på samma sätt om en toalettspolning igen", säger han och förklarar att han hoppas att studien ska bidra till människors medvetenhet om den potentiella bakteriebomben i toaletten.