Därför är rätt säng bra för din hälsa

Vi har alla hört om värdet av god sömn från experter i olika sammanhang. Och vi har själva upplevt hur även de vardagligaste sysslor känns besvärliga efter för lite sömn. Det råder med andra ord inga tvivel om att en god nattsömn är viktig för vår hälsa och välbefinnande. Sömnen är lika grundläggande för oss människor som att äta och dricka.

© Unsplash

Varför behöver kroppen sömn?

När vi sover återhämtar sig kroppen och hjärnan. Dagens intryck bearbetas och sådant som vi har lärt oss och övat på under de vakna timmarna befästs. God sömn är avgörande för vår koncentration, reaktionsförmåga, immunförsvar, inlärning och minne. Vi själva märker också tydligt hur nattens sömnkvalitet avspeglar sig på vårt humör och välmående.

Vad händer i kroppen när vi sover?

Förut trodde man att hjärnan var passiv under sömnen, men det är faktiskt tvärtom. Hjärnan arbetar bara med andra områden än de som används när vi är vakna och medvetna. När vi sover slappnar kroppen av och vi tar färre andetag. Puls, blodtryck och kroppstemperatur sjunker samtidigt som immunförsvar och hormoner bildas. Tillräckligt med sömn minskar risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och psykiska lidanden som depression.

Sov gott i ett mörkt rum och en skön säng

Människan är ett dagdjur och vår naturliga dygnsrytm hänger samman med ljus och mörker. När det är mörkt sänder våra kroppar ut melatonin, som signalerar till kroppen att vara passiv. Utsöndringen av melatonin minskar under natten och upphör när vi vaknar och det är ljust. Ett rekommendation för att lättare falla i sömn är därför att dämpa belysningen och att inte använda starka skärmar någon timme före sänggåendet.

Lika viktigt som att det är mörkt omkring oss är att vi är avkopplade när vi ska sova. Det är individuellt vad som gör att vi finner ro, men ett ordnat sovrum och en bekväm säng är något som hjälper många på vägen. Om det är en ny säng du behöver för att sova gott kan du vända dig till möbelbutiken ILVA. De har ett stort sortiment av sängar i olika fasthet, storlekar och prisklasser. På ILVA kan du också få rådgivning av en utbildad sängspecialist som hjälper dig att välja rätt säng för dig.