Shutterstock
Grædende mand

Därför är det bra att gråta

Det kan finnas flera goda skäl att låta tårarna rinna när du är glad, ledsen eller arg, visar flera studier.

Det anses vara en sorts urinstinkt, som uppstod långt innan vi fick något egentligt språk. Dessutom är vi den enda art som gör det.

Känslomässiga tårar och deras exakta orsak är och har alltid varit lite av ett mysterium för vetenskapen – även långt innan den världsberömde naturforskaren och geologen Charles Darwin 1872 deklarerade att de inte har något syfte.

För varför i hela världen ska de salta dropparna översvämma våra ögonvrår, göra vår syn dimmig, våra ögon svullna och försvåra vår andning när vi är ledsna, arga eller glada?

Även om det har gjorts förvånansvärt få studier av just känslomässig gråt, så har många forskare genomfört försök. Och det har visat sig att det finns goda skäl att låta tårarna rinna, eftersom vätskan från ögonvrån kan ha många sidovinster.

Tårar ändrar innehåll

Det kan vara en stark signal till dina omgivningar

För spädbarn är den känslomässiga gråten ett livsviktigt kommunikationsmedel som talar om för omvärlden att de behöver hjälp.

Men detsamma kan kanske gälla även för vuxna människor.

I en liten studie publicerad i Sage Journals 2013 genomförde forskare vid bland annat University of Tilburg i Holland två experiment som skulle avslöja hur vi uppfattar så kallade känslomässiga tårar hos andra.

Tarkortlar och tarkanal
© Shutterstock

Dina tårar tar aldrig slut

A: Tårkörtlarna sitter under det övre ögonlocket vid utsidan av varje öga. Körtlarna bildar dagligen cirka en kvarts liter tårar, som normalt används till att fukta och rensa ögonen.

B: När vi gråter frisätts extra många tårar, som inte bara rinner nedför kinderna, utan även genom tårkanalen i ögats inre vrå och vidare ned i näsan.

Försöksdeltagarna tittade på bilder av sorgsna och neutrala ansikten i 50 millisekunder – både med och utan digitalt tillförda tårar.

I båda fallen påtalade deltagarna att de ansikten där forskarna själva hade tillfört tårar behövde mer socialt stöd och omsorg än de utan tårar.

Enligt forskarna visar det att känslomässiga tårar fungerar som en viktig visuell signal till omvärlden på en tidig, omedveten nivå.

Det kan lugna dig

Kanske har du själv märkt hur världen plötsligt kan lyssna efter att du har gråtit ut. Och det kan faktiskt ligga något i det enligt vetenskapen.

Åldrande ålder

Forskare tittade på totalt 16 olika biomarkörer i blodet, däribland kolesterol och glukos. Dessutom undersökte de blodtryck, BMI och lungfunktion.

© Shutterstock

Läs också:

I en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Frontiers in Psychology 2014 kom forskare fram till att känslomässig gråt kanske kan ha en lugnande effekt om du gråter i minst ett par minuter.

En annan etablerad teori är att de så kallade känslotårarna utlöser en explosion av lyckohormoner, som oxytocin och endorfiner, och därmed lindrar både känslomässig och fysisk smärta och får dig att må bättre.