Shutterstock
Trots att bananflugorna utsattes för en mer extrem nivå av blått ljus än vad vi gör i vardagen tror forskarna att ljuset från skärmen kan ha samma effekt på människor.

Blått ljus skapar obalans i ämnesomsättningen och kan förkorta livslängden

För mycket skärmtid kan förändra metabolismen i dina celler, vilket gör att du åldras snabbare. Det menar en grupp forskare som har undersökt hur blått ljus påverkar bananflugornas ämnesomsättning.

Håll dig så långt borta från skärmen som möjligt.

Det säger en grupp forskare från Oregon University som har undersökt hur metaboliter i bananflugor påverkas av blått ljus.

Metaboliter är en del av vår ämnesomsättning. De hjälper till att se till att kroppen kan bryta ner och omvandla kemiska föreningar som mat eller medicin till andra ämnen som vi behöver för att hålla oss friska.

Studien fann att bananflugor som levde i mörker levde längre än bananflugor som exponerades för blått ljus.

Trots att bananflugorna utsattes för en mer extrem nivå av blått ljus än vad vi gör i vår vardag tror forskarna att ljuset från skärmen kan ha samma effekt på människor.

Metabolitbalansen förändras av blått ljus

För att ta reda på hur det blå ljuset påverkade flugorna undersökte forskarna metaboliter i bananflugornas huvuden efter att flugorna hade exponerats för blått ljus.

Ljuset skapade en speciell obalans i två typer av metaboliter i de bananflugor som exponerades för blått ljus.

Bland annat ökade mängden succinat, som hjälper celler i kroppen att fungera och växa.

Även om detta kan låta positivt förklarar forskaren Jadwiga Giebultowicz att den höga nivån av succinat efter exponering för blått ljus är som att "ha bensin i pumpen men att bensinen aldrig når fram till tanken", eftersom ämnet var fritt flytande i kroppen och inte användes aktivt för cellförnyelse.

Dessutom skedde en minskning av metaboliten glutamat, som bidrar till att säkerställa goda kopplingar mellan hjärnans nervceller.