Vad är C-vitamin bra för?
C-vitamin är mest känt för att ha betydelse för kroppens immunförsvar.
Ett dagligt intag av vitaminet kan förebygga sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck, inflammation, blodproppar i hjärnan, reumatism och cancer.
Och amerikanska forskare har tidigare bevisat att för lite C-vitamin kan göra oss människor mer mottagliga för sjukdomar.
I vad finns det C-vitamin?
Apelsinen har blivit en symbol för C-vitamin. Men det är faktiskt inte helt rättvisande, för det finns en hel del frukter och grönsaker som innehåller mer C-vitamin än apelsinens 45 milligram per 100 gram – en apelsin väger omkring 100 gram.
Den lättillgängliga röda paprikan innehåller till exempel fem gånger mer C-vitamin än en apelsin.
Kan man få för mycket C-vitamin?
Det är svårt att få för mycket C-vitamin genom vanlig kost. Men om man tar det som kosttillskott bör man aldrig ta mer än rekommenderad dos.
Näringsexperter rekommenderar att en vuxen intar 65 till 90 milligram C-vitamin om dagen. Och det kan uppnås genom att till exempel äta 100 gram broccoli.
Om kroppen blir mättad av för mycket C-vitamin sköljs i normalfallet den överflödiga mängden ut med urinen.