Shutterstock
Sked med bakpulver

20 saker du också kan använda bakpulver till

Gör rent håret, ta bort fläckar eller färgkrita och pudra det i dina illaluktande löparskor. Bakpulver kan användas till så mycket mer än bara bakning.

Bakpulver - eller natriumvätekarbonat - finns i varje kök och har ett stort antal eminenta och ofta okända egenskaper som gör det till hushållets stora hjälpreda.

Personlig hygien

Flicka med finnar

Bakpulver kan användas mot finnar då det neutraliserar hudens pH-värde, avlägsnar fett och är bakteriedödande.

© Shutterstock
 • Bakpulver som deodorant: Lägg bakpulver under armarna och slipp lukten av svett. Pulvret reagerar med svetten som gör miljön i armhålan till ett trivsamt ställe för luktskapande bakterier.

 • Bakpulver som ansiktsmask: Blanda tre delar bakpulver med en del vatten och smörj in det i ansiktet. Bakpulvret neutraliserar hudens pH-värde och tar bort orenheter när masken tvättas av.

 • Bakpulver till hårtvätt: Bland i lite bakpulver i ditt shampoo innan du masserar in det i håret. Skölj grundligt. Pulvret binder rester av hårvårdsprodukter och gör på så sätt håret renare.

 • Bakpulver till hårborstrengöring: Bland en tesked bakpulver med en deciliter vatten, tvätta din kam eller hårborste med pastan och låt den torka. Det tar bort naturliga håroljor och rester från hårvårdsprodukter.

 • Bakpulver till oren hud: Blanda två teskedar bakpulver med två teskedar vatten. Smörj in det på en finne och låt det sitta i 15 minuter. Skölj av noga. Pastan neutraliserar hudens pH-värde, tar bort fett och verkar bakteriedödande. Gör det dock högst två gånger per vecka då mer frekvent användning kan leda till irritation i huden.

Rengörning

Smutsig skjorta

Bakpulver kan hjälpa till att få bort fläckar från kläder.

© Shutterstock
 • Bakpulver till stekpannor och grytor: Har du bränt fast maten? Häll vatten i kastrullen och tillsätt några skedar bakpulver. Koka upp vattnet och häll sedan ut det. Bakpulvret blir basiskt när det kokar och får de brända matresterna att lossna.

 • Bakpulver till silver: Blanda tre delar bakpulver med en del vatten. Smörj in det missfärgade silvret med pastan och skölj noga. Nu bör silvret skina som aldrig förr.

 • Bakpulver till fläckborttagning: Ta bort exempelvis färgkrita från soffan eller väggen genom att hälla bakpulver på en fuktig trasa och torka på fläcken. Bakpulvret bilder metaller och därför försvinner fläcken. Metoden kan också användas på oljefläckar.

 • Bakpulver till soprengöring: Den illaluktande soptunnan kan bli mycket mindre illaluktande om du tvättar den med bakpulver. Häll i pulvret i ditt rengöringsmedel och voilà! – soptunnan blir inte bara ren, lukten försvinner också.

 • Bakpulver till biltvätt: Lampor, krom, vinyl och fönster. Tvätta dem med en blandning av en deciliter bakpulver och tio liter vatten och slipp fula ränder när bilen tvättas. Torka med en fuktig trasa efteråt.

Aromabehandling

Illaluktande skor

Bakpulver kan neutralisera smörsyra och avlägsna dålig lukt från skor.

© Shutterstock
 • Bakpulver till kylskåp: Det illaluktande kylskåpet blir snart väldoftande igen. Ställ burken med bakpulvret utan lock i kylskåpet och låt det stå ett par timmar. Pulvrets neutraliserande egenskaper tar bort lukten.

 • Bakpulver till trasor och svampar: Häll bakpulver på dem och skölj upp dem. Det tar bort den dåliga lukten.

 • Bakpulver till kattlåda: Lägg ett lager bakpulver i botten av kattlådan innan du häller på sanden. Pulvret ser til att lådan inte doftar. Byt dock pulvret varje gång du tömmer lådan.

 • Bakpulver till illaluktande skor: Häll bakpulver i dina illaluktande skor. Det tar bort den dåliga lukten och ser till att de inte luktar igen. Pulvret neutraliserar smörsyran som din fotsvett omvandlas till och på så sätt försvinner den äckliga lukten.

 • Bakpulver till lökfingrar: Svavel är anledningen till att dina fingrar luktar när du har tagit i en lök. Häll bakpulver över händerna och gnugga. Bakpulvret binder svavlet och lukten försvinner sedan när du sköljer händerna.

… och alla de andra

Myggstick

Bakpulver kan lindra insektstick från bin och myggor.

© Shutterstock
 • Bakpulver till halsbränna: Häll en tesked bakpulver i ett glas vatten och drick blandningen. Det neutraliserar omedelbart syran som skapar halsbränna.

 • Bakpulver till myggstick: Blanda bakpulver och vatten till en pasta och smörj in huden. Det lindrar klåda, stick av bin och för mycket sol.

 • Bagepulver som brandsläckare: Har du lyckats sätta eld på fettet i en gryta? Stäng av spisen och häll på stora mängder bakpulver. När pulvret är varmt frigörs koldioxid som kväver elden. Vid större oljebränder duger dock inte metoden.

 • Bakpulver till att rensa rör: Häll ett par deciliter bakpulver i vasken varje vecka. Det gör att du inte får stopp i rören och på så sätt slipper du även att det kommer obehaglig doft från avloppet.

 • Bakpulver till att skölja frukt: Var säker på att all jord och smuts är borta från frukten innan du äter den. Strö bakpulver på en våt trasa och torka av den. Skölj den därefter och ät frukten med gott samvete.