Shutterstock
Handtvätt

Varför tvättar varmt vatten renare än kallt?

Oavsett om vi tvättar händer, golv eller kläder använder vi oftast varmvatten – och därmed mycket energi. Men varför fungerar egentligen varmt vatten bättre än kallt?

Varmt vatten tar bort nästan alla typer av smuts mer effektivt än kallt vatten. Anledningen är att varmvattnet har högre kinetisk energi, vilket gör att vattenmolekylerna rör sig snabbare.

Det varma vattnet startar därför de processer som behövs för att ta bort smuts snabbare.

När vi använder tvål för att ta bort fetter såsom oljerester på händerna binder den ena änden av tvålmolekylen till fettet samtidigt som den andra binder till vattnet. Den kemiska reaktionen sker mycket mer effektivt i varmt vatten än i kallt. Detsamma gäller när vi exempelvis tvättar golv eller kör tvättmaskinen.

Enzymer gör kallt vatten bättre

För att spara energi försöker forskare utveckla tvättmedel som fungerar effektivt vid lägre temperaturer. Detta kan exempelvis göras genom att tillsätta enzymer till tvättmedlet.

Enzymer är proteiner som påverkar kemiska reaktioner mellan andra ämnen utan att själva förändras.

I tvättmedel hjälper enzymer till att exempelvis bryta ner fett eller det gröna färgämnet i gräsfläckar vilket leder till att en tvätt med enzymer är lika effektiv vid 30 grader som en tvätt utan enzymer är vid 60 grader.

Forskarna letar fortfarande efter enzymer som fungerar i kallt kranvatten. Om de hittar dem kan vi i framtiden köra en tvätt på bara 5-10 grader.