Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vad är ett kvantsprång?

Människor pratar om kvantsprång, när de skall beskriva ett mycket stort hopp. Kan ni förklara vad ett kvantsprång egentligen är?

Shutterstock

År 1913 lanserade den danske fysikern Niels Bohr två postulat: för det första att elektroner bara kan cirkulera i mycket bestämda banor, så kallade kvanttillstånd, runt en atomkärna. För det andra att en elektron kan utföra kvantsprång mellan de olika banorna. Om elektronen hoppar från en högre bana till en lägre, förlorar atomen energi, som avges i form av en ljuspartikel, en foton.

Redan några år efter 1913 övergav fysikerna föreställningen om att elektronerna rör sig i banor som planeter runt en stjärna, och gick över till att betrakta dem som en typ av vågor. Idén om kvanttillstånd och kvantsprång används dock idag överallt i fysiken på molekyler, atomer, atomkärnor och mer exotiska system av partiklar.

Lustigt nog är ett kvantsprång i fysiken alltså en mycket, mycket liten rörelse, trots att uttrycket i vardagligt tal används för att beteckna ett stort och fundamentalt skifte. Kvantmekaniken kan leverera mycket exakta förutsägelser, som bekräftats genom otaliga mätningar. Därför betraktas den idag som den mest genomtestade teorin i vetenskapens historia.

Trots det uppstår det mellan experter fortfarande hetsiga diskussioner om vad ett kvanttillstånd och ett kvantsprång egentligen är, och flera tolkningar är fortfarande möjliga.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj