Inom kvantfysiken används begreppet ”kvantsprång” för att förklara den rörelse en partikel, exempelvis en elektron, gör när den plötsligt växlar från ett tillstånd till ett annat.
Elektroner är negativt laddade partiklar som rör sig runt en atomkärna – och kvantsprånget beskriver alltså elektronernas ”språng” mellan olika banor.
Det är dock lite missvisande. Det vore mer korrekt att beskriva elektronens rörelse som en form av våg, eftersom elektroner inte rör sig i cirkulära banor runt en atomkärna, utan snarare förflyttar sig i stående vågor runt atomkärnan.
Vågrörelserna kan ha flera olika mönster och när elektronen hoppar mellan mönstren kallar man det ett kvantsprång.
Kvantsprång: När elektroner hoppar mellan mönster
Det är viktigt att notera att mönstren inte anger elektronernas exakta placering. Kvantmekaniken kan nämligen bara bestämma sannolikheten för var en elektron kommer att befinna sig i en atom.
Mönstren illustrerar därför elektroners sannolika placeringar, men om man försökte lokalisera en enskild elektron skulle man bara hitta den någonstans i mönstret.
Sannolikheten för en elektrons placering i en atom kallas också vågfunktion. På bilden nedan ser du vågfunktioner för en väteatom illustrerade som lysande mönster.