Lwp Kommunikáció/Flickr
Hawking

Stephen Hawking löste kanske universums största gåta kort före sin död

Är vårt universum det enda? Forskare har förgäves jagat svaret i årtionden. En ny artikel från den nu avlidne fysikern Stephen Hawking kan snart lösa gåtan en gång för alla.

Dagarna före sin död arbetade fysikern Stephen Hawking på en uppseendeväckande artikel – en artikel som enligt vissa forskare kan vara Hawkings viktigaste bidrag till vetenskapen.

I artikeln tar Hawking och hans kollega Thomas Hertog tag i en av fysikens största gåtor: parallella universum.

Multiversum är begränsat

De två forskarna använder bland annat kvantfysik till att göra förutsägelser om eventuella universums egenskaper.

I motsats till andra forskare anser Hawking inte att det kan existera ett oändligt antal möjliga universum. Han föreslår i stället att fysikens lagar bara tillåter ett begränsat antal möjliga universum.

Hawkings nya metod ska lösa gåtan

Tidigare teorier om parallella universum lider speciellt av ett stort problem: de innehåller inte någon konkret metod för att testa om de stämmer eller inte.

Men det gör Hawkings teori. Den ritar upp hur rymdsonder kan hitta spår av de parallella universum i bakgrundsstrålningen från universums början – och därmed avklara om teorin är rätt eller fel.

Om Hawkings metod visar sig vara användbar i praktiken – oavsett om den bekräftar eller bestrider hans teori – kommer det att vara ett gigantiskt genombrott för fysiken.