Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nu kan fysiker hitta maskhål i universum

Teoretisk sett kan vårt universum innehålla så kallade maskhål som är en genväg till främmande universum. Nu har fysiker äntligen hittat en metod som kan visa om de finns i verkligheten.

Shutterstock

Maskhål är de mest exotiska objekt som vi kan hoppas på att hitta i universum. I teorin är ett maskhål ett svart hål som skapar en slags tunnel till en annan plats i univsersum eller till ett helt annat univsersum.

Idén om maskhål härrör från Albert Einsteins relativitetsteori, men ingen vet om de finns i verkligheten. Nu har fysiker från Vanderbilt University i USA kanske hittat ett sätt att avgöra detta på.

Gravitationsvågor visar vägen till maskhålen

Fysiker har gjort beräkningar som visar vad som händer om ett svart hål, fyra gånger solens massa, faller ned i ett maskhål som mynnar ut i ett annat univsersum.

När svarta hål smälter samman skapar de gravitationsvågor som vi kan mäta med speciella detektorer. Det går att upptäcka på vågmönstret om ett av hålen är ett maskhål.

© Mark Garlick/Getty Images & The Virgo Collaboration

Forskarna vet att när två svarta hål möts utlöser det så kallade gravitationsvågor som rullar genom rymden och deformerar den. Vågorna kan uppmätas av de extremt känsliga detektorerna LIGO och Virgo som finns i USA respektive Italien.

När ett mindre svart hål rullar ned i ett större skapar vågorna ett mönster med ökande frekvens. Samma sak händer till en början om det lilla svarta hålet faller ned i ett maskhål.

Maskhål har speciella fingeravtryck

Om ett litet svart hål faller ned i ett maskhål skapas så kallade gravitationsvågor med en speciell signatur som fysikernas detektorer kan mäta.

Gravitationsvågorna kommer att dö ut eftersom det svarta hålet passerar genom maskhålet till ett främmande univsersum. Därifrån kommer det rulla in mot maskhålet igen, och i det ögonblick som det är tillbaka i vårt univsersum kommer vi att kunna mäta gravitgationsvågor från det igen.

På så sätt kommer det lilla svarta hålet resa fram och tillbaka mellan dessa två univsersum tills att det har tappat så pass mycket energi att det faller till ro i mitten av maskhålet.

Mönstret är ett avgörande bevis

Längs vägen kommer gravitationsvågorna att skapa ett mycket speciellt mönster – ett slags fingeravtryck som är ett tydligt bevis för att det handlar om ett maskhål. Det innebär att LIGO och Virgo nu har en praktisk möjlighet att gå på jakt efter maskhål i universum.

Läs också:

Tiden er den fjerde dimension
Relativitetsteorin

Einstein avskaffade det förflutna, nuet och framtiden: Nu vill två fysiker starta om tiden

29 minuter
relativitetsteorin
Relativitetsteorin

Förstå relativitetsteorin på 10 minuter

10 minuter
Einstein tavle
Relativitetsteorin

Einstein kröker universum

8 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj