Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mr. White tallium forgiftning
© Capital Pictures/Ritzau Scanpix
Fysik - Periodiska systemet

Kan tallium vara dödligt?

I Bondfilmen Spectre blir skurken Mr. White förgiftad med tallium, som gör honom så sjuk att han till slut begår självmord. Är ämnet verkligen så skadligt?

Vad är tallium?

Tallium är ett grått, metalliskt och mjukt grundämne som kan tas upp genom huden, andas in via luften eller intas med livsmedel.

Om inte förgiftningen upptäcks i tid och ett motgift kan användas för att stoppa giftämnets verkan leder det till döden.

Tallium ”smyger” in i kroppen, eftersom ämnet påminner om kalium till sin uppbyggnad.

Kroppens celler kan inte alltid skilja mellan de två och tar därför upp giftämnet i tron att det är det livsnödvändiga mineralämnet kalium, som bland annat påverkar blodtrycket och vätskebalansen.

I cellerna påverkar tallium bland annat proteiner och viktiga biokemiska reaktioner negativt.

Tallium bryter ner kroppens celler

Giftämnet tallium, som drabbar nerver och organ i kroppen, dödar långsamt.

Symptom på talliumförgiftning

De första symptomen, som är relativt milda, visar sig efter två dygn i form av bland annat illamående och diarréer.

Efter några dagar skadar emellertid talliumet även nervsystemet, så att offret upplever smärta samt drabbas av kramper, domningar, psykotiska tillstånd och minnesförlust.

Till följd av nervskadorna har vissa offer vittnat om en känsla av att gå på glödande kol. Efter två–tre veckor tappar offret håret och en vecka senare kan hjärtsvikt uppstå.

Den dödliga dosen av tallium är omkring ett gram.

Tallium som mordvapen

Talliums långsamma verkan gör det relativt enkelt för en brottsling att kamouflera sin illgärning. Därför har ämnet varit vanligt som mordvapen.

År 1960 mördades Félix-Roland Moumié, en framträdande antikolonialist i Kamerun, med tallium av en person med kopplingar till den franska underrättelsetjänsten.

Motgift mot tallium ges i form av det järnhaltiga färgämnet berlinerblått, som om det intas dagligen i riklig mängd absorberar tallium och får ut det ur kroppen.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj