Kan tallium vara dödligt?

I Bondfilmen Spectre blir skurken Mr. White förgiftad med tallium, som gör honom så sjuk att han till slut begår självmord. Är ämnet verkligen så skadligt?

Mr. White tallium forgiftning
© Capital Pictures/Ritzau Scanpix

Vad är tallium?

Tallium är ett grått, metalliskt och mjukt grundämne som kan tas upp genom huden, andas in via luften eller intas med livsmedel.

Om inte förgiftningen upptäcks i tid och ett motgift kan användas för att stoppa giftämnets verkan leder det till döden.

Tallium ”smyger” in i kroppen, eftersom ämnet påminner om kalium till sin uppbyggnad.

Kroppens celler kan inte alltid skilja mellan de två och tar därför upp giftämnet i tron att det är det livsnödvändiga mineralämnet kalium, som bland annat påverkar blodtrycket och vätskebalansen.

I cellerna påverkar tallium bland annat proteiner och viktiga biokemiska reaktioner negativt.

Tallium bryter ner kroppens celler

Giftämnet tallium, som drabbar nerver och organ i kroppen, dödar långsamt.

Tallium optages via huden.
© Claus Lunau

1: Tallium tas upp i kroppen

Tallium är en vattenlöslig metall. Därför tas den lätt upp i kroppen, till exempel via livsmedel, genom hudkontakt eller i form av talliumånga, som andas in.

Tallium snyder celler.
© Claus Lunau

2: Cellerna blir lurade

Tallium sprids i kroppen i form av joner vars storlek är till förväxling lik mineralet kalium. Därför tar cellerna upp talliumjonerna i tron att det är kalium.

Tallium ødelægger celler.
© Claus Lunau

3: Tallium förstör celler

Tallium förstör livsnödvändiga processer i cellerna och bryter därför ner både nerver, muskler, hårrötter och organ, vanligen inom loppet av några veckor.

Symptom på talliumförgiftning

De första symptomen, som är relativt milda, visar sig efter två dygn i form av bland annat illamående och diarréer.

Efter några dagar skadar emellertid talliumet även nervsystemet, så att offret upplever smärta samt drabbas av kramper, domningar, psykotiska tillstånd och minnesförlust.

Till följd av nervskadorna har vissa offer vittnat om en känsla av att gå på glödande kol. Efter två–tre veckor tappar offret håret och en vecka senare kan hjärtsvikt uppstå.

Den dödliga dosen av tallium är omkring ett gram.

Tallium som mordvapen

Talliums långsamma verkan gör det relativt enkelt för en brottsling att kamouflera sin illgärning. Därför har ämnet varit vanligt som mordvapen.

År 1960 mördades Félix-Roland Moumié, en framträdande antikolonialist i Kamerun, med tallium av en person med kopplingar till den franska underrättelsetjänsten.

Motgift mot tallium ges i form av det järnhaltiga färgämnet berlinerblått, som om det intas dagligen i riklig mängd absorberar tallium och får ut det ur kroppen.