Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

nb_u41 Toyota brintbil

Väte: Universums mest förekommande grundämne

Väte är universums vanligast förekommande grundämne, som väntas få stor betydelse i framtidens energiförsörjning. Lär dig mer om vad väte är och kan användas till på den här sidan.

Vad är väte?

Väte eller hydrogen är en färg- och luktlös brännbar gas. Väte är universums vanligast förekommande grundämne och det uppskattas att omkring 88 procent av alla atomer i universum är väteatomer.

Väte har atomnummer 1 i det periodiska systemet och vätets kemiska symbol är H.

Väteatom
© Shutterstock

Väte är en färglös och luktlös brännbar gas som är universums mest utbredda grundämne. Man uppskattar att omkring 88 % av alla atomer i universum är väteatomer.

Väte är ett mycket enkelt ämne utan speciellt säregna egenskaper, men i kombination med andra grundämnen kan det bilda mycket märkliga kemiska föreningar. Den mest speciella är H2O (vatten), som borde vara en gas vid rumstemperatur, och som i motsättning till de flesta andra ämnen utvidgar sig när den fryser.

Det beror på speciella föreningar mellan väteatomerna i vattenmolekylerna som får dem att ta mer plats i kallt tillstånd.

Vad används väte till?

Väte har genom många år använts i industrin, till raketmotorer, ballongtransport och liknande. Men väte kan i framtiden komma att spela en långt större roll för t.ex. energiförsörjningen.

Men den energin kan också friges igen i exempelvis bränsleceller, i vilka väte omvandlas till vatten och elektricitet. Den principen kan exempelvis användas i vätebilar.

En vätebil drivs av en elektrisk motor som får el via en bränslecell i stället för ett batteri. Vätebilen är ett klimatvänligt alternativ till vanliga bilar som drivs av fossila bränslen och förorenar med CO2.

Lär dig mer om väte i det här videoklippet:

Läs också:

Det periodiska systemet – grundämnenas periodiska system
Periodiska systemet

Förstå det periodiska systemet på nio minuter

9 minuter
Det periodiske system helium ballon
Periodiska systemet

Det periodiska systemet - Helium

2 minuter
Litium
Periodiska systemet

Det periodiska systemet: Litium

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj