Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ljus och Mars
Fysik - Periodiska systemet

Syre: Livets grundämne

När människan en dag sätter sin fot på Mars karga yta är en sak avgörande: Syre. För utan grundämne nr 8 i det periodiska systemet kan vi inte leva.

Namn: Syre (oxygen) – försvenskning av det grekiska oxy och genes – syrebildande) Atomnummer: 8 Kemisk symbol: O

Syre är en färglös och luktlös gas som spelar en grundläggande roll för alla former av liv på jorden, dels för att alla organismer som andas syre inte kan överleva utan det och dels för att syre är en del av DNA och stort sett alla viktiga biologiska kemiska föreningar.

Vad används syre till?

Eld kräver syre, så fanns inte syre skulle ditt stearinljus inte kunna brinna.

Men syre är också avgörande för livet på jorden, och cirka en femtedel av jordens atmosfär består av syre. Syre ingår i respirationen som är den aeroba process där organismer frigör energi från organiskt material. Vatten består dessutom till två tredjedelar av syre.

I jämförelse innehåller atmosfären på Mars endast cirka 0,15 % syre, och även om forskarna har sett tecken på att det en gång har funnits flytande vatten på Mars, har man inte hittat det ännu.

En avgörande utmaning när forskarna vill skicka bemannade uppdrag till Mars är därför att skaffa syre.

När NASA:s nya mars-rover 2020 landar på Mars, kommer en av dess uppgifter vara att testa möjligheten för att utvinna syre ur Mars koldioxid, som fyller 96% av atmosfären.

Läs mer om periodiska systemet.

Se videoklipp: Nasa kommer försöka skapa syre på Mars

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj