Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Guld: Mytomspunnet superämne

Grundämne nummer 79 är guld, världens kanske mest kända grundämne. Mytomspunnet och genom historien eftertraktat av både furstar och gemene man, har guld egenskaper som gör det användbart till många ändamål.

Shutterstock

Namn: Guld – från svenskans gul Atomnummer: 79 Kemisk symbol: Au

Guld är en metallgul och i ren form mycket mjuk metall som mycket enkelt kan formas. Ett enda gram kan hamras ut till ett tunt lager guldfolie (bladguld) som täcker en kvadratmeter.

Guld har varit känt sedan forntiden och har använts till smycken eftersom det aldrig blir matt eller ärgas, och som värdemätare i form av mynt och tackor.

Guld kan upplösas i en blandning av salpetersyra och saltsyra (kungsvatten). Om man förtunnar denna lösning får man aurum potabile (drickbart guld), som tidigare såldes som universalmedel mot i stort sett alla möjliga krämpor och åkommor.

Vad används guld till?

Guld är lätt att förarbeta och används till många ändamål, allt från smycken och broderier, guldplomber i tänder, beläggning av speglar och teleskop så att de reflekterar infrarött ljus till värmeskydd av motorer.

Inte minst fungerar guld som monetär enhet med stor betydelse för världshandeln.

Lär dig mer om det periodiska systemet här

Video: På jakt efter guld

Den kaliforniska guldruschen hade sin kulmen åren 1848-55, men guldfebern lever i högsta välmående i USA. I detta klipp kan du följa ett par "gold diggers" med metalldetektorer på jakt efter den stora jackpotten.

Läs mer om periodiska systemet.

Läs också:

kvicksilver
Periodiska systemet

Det periodiska systemet - Kvicksilver

2 minuter
Det periodiska systemet – grundämnenas periodiska system
Periodiska systemet

Förstå det periodiska systemet på nio minuter

9 minuter
kisel
Periodiska systemet

Det periodiska systemet: Kisel

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj