Shutterstock

Guld: Mytomspunnet superämne

Grundämne nummer 79 är guld, världens kanske mest kända grundämne. Mytomspunnet och genom historien eftertraktat av både furstar och gemene man, har guld egenskaper som gör det användbart till många ändamål.

Namn: Guld – från svenskans gul Atomnummer: 79 Kemisk symbol: Au

Guld är en metallgul och i ren form mycket mjuk metall som mycket enkelt kan formas. Ett enda gram kan hamras ut till ett tunt lager guldfolie (bladguld) som täcker en kvadratmeter.

Guld har varit känt sedan forntiden och har använts till smycken eftersom det aldrig blir matt eller ärgas, och som värdemätare i form av mynt och tackor.

Guld kan upplösas i en blandning av salpetersyra och saltsyra (kungsvatten). Om man förtunnar denna lösning får man aurum potabile (drickbart guld), som tidigare såldes som universalmedel mot i stort sett alla möjliga krämpor och åkommor.

Vad används guld till?

Guld är lätt att förarbeta och används till många ändamål, allt från smycken och broderier, guldplomber i tänder, beläggning av speglar och teleskop så att de reflekterar infrarött ljus till värmeskydd av motorer.

Inte minst fungerar guld som monetär enhet med stor betydelse för världshandeln.

Lär dig mer om det periodiska systemet här

Video: På jakt efter guld

Den kaliforniska guldruschen hade sin kulmen åren 1848-55, men guldfebern lever i högsta välmående i USA. I detta klipp kan du följa ett par "gold diggers" med metalldetektorer på jakt efter den stora jackpotten.

Video

Läs mer om periodiska systemet.