Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fosfor: Ljusbäraren

Grundämne nummer 15, fosfor, är ett egendomligt ämne med unika egenskaper: Fosfor kan lysa i mörkret, det kan självantända - och så är fosfor extremt viktigt för din kropp.

Shutterstock

Namn: Fosfor – efter grekiskans phosphoros (ljusbärande) Atomnummer: 15 Kemisk symbol: P

Fosfor är ett icke-metalliskt ämne som i naturen aldrig uppträder i ren form, utan endast som olika fosfater. Kalciumfosfat är således en viktig del av skelettet, och fosfor är överlag essentiellt för liv, då det ingår i såväl DNA, RNA och ATP och de lipider som bildar cellmembran. Utan fosfor är liv som känner till det alltså otänkbart.

Fosfor glöder i mörkret

Industriellt framställd fosfor (vit fosfor) lyser i mörkret, fattar spontant eld och är i övrigt ett dödligt gift, som förstör levern om man förtär det, och bryter ner benvävnad om man andas in ångorna.

Tändstickor med fosfor producerades för första gången på 1830-talet och innehöll bland annat vit fosfor. Det krävdes bara en rå yta för att tända dem och eftersom man menade att de var för farliga förbjöds de.

I stället införde man säkerhetständstickor, innehöll andra fosforföreningar eller svavel och som krävde en speciell remsa för att kunna tändas.

Fosfor isolerades första gången 1669 av tysken Hennig Brandt som till sina grannars stora förtrytelse samlade in stora mängder urin som han därefter kokte in och bearbetade på olika sätt.

Video: Se fosfor självantända och glöda i mörkret

Läs också:

Det periodiska systemet – grundämnenas periodiska system
Periodiska systemet

Förstå det periodiska systemet på nio minuter

9 minuter
jod
Periodiska systemet

Det periodiska systemet: Jod

1 minut
astat laserspektroskopi
Periodiska systemet

Det periodiska systemet: Astat

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj