Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vilken partikel är minst?

Materia består av atomer som i sin tur består av mindre delar. Vilken är minst och hur liten är den?

Shutterstock

De minsta byggstenarna finns bland elementarpartiklarna. Om man går tillräckligt djupt, slutar man med kvarken som är den beståndsdel som protoner och neutroner är uppbyggda av. Det är dock problematiskt att ange storleken på fenomen i atomstorlek. När man studerar dem kan man välja att be-trakta dem som partiklar eller vågor. Enligt partikelbilden är elementarpartiklarna punktformade objekt med massa, laddning, spinn och andra egenskaper, men utsträckning och storlek i traditionell mening har de inte. I en vågbild väljer fysikerna då och då av pratiska orsaker att definiera partiklarnas storlek genom deras våglängd.

Detta ger å andra sidan det problemet att storleken blir beroende av partiklarnas hastighet. Om man avgränsar det område i en atomkärna där sannolikheten för att träffa en bestämd kvark vid en bestämd tidpunkt är störst, kan man dock använda detta område som mått för kvarkens storlek. Kvarkar blir på så sätt de minsta partiklarna. Det kan finnas cirka tio miljarder av dem på diametern av en väteatom. Om man tar med den moderna och kontroversiella supersträngsteorin i bilden, kommer man på allvar ned bland småsakerna. Sålunda skulle det kunna ligga en triljon supersträngar på diametern av en kvark!

Läs också:

Partiklar

Higgs­partiklars pardans avslöjar massans ursprung

7 minuter
Partiklar

Kvantmikrofon hör världens lägsta ljud

9 minuter
Partiklar

Fysiker letar efter universums spegelbild

8 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj