Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

En ultrakall gas hålls fast i ett magnetfält i den blå kretsen. Atomerna kyls ned och skapar den kallaste platsen i universum – cirka 100 miljoner gånger kallare än det tomma rummet mellan galaxerna

© CAL/JPL/NASA
Fysik - Partiklar

Ultrakalla atomer ska hitta den mystiska mörka energin

0,000.000.000.001 grad över den absoluta nollpunkten. Så kallt blir ett moln av atomer i ett nytt försök på ISS. I viktlöshet lever atomerna i tio sekunder, så att fysiker hinner undersöka dem och kanske lösa en av astronomins största gåtor.

I ett nytt försök på rymdstationen ISS ska fysiker kyla ned atomer till rekordlåga temperaturer på under 0,1 biljondels grad över nollpunkten.

Avslöja mörk energi

Vid den temperaturen omvandlas partiklar till vågor som forskarna kan använda till allt från att följa smältningen av jordens istäcken via extremt exakta vägningar – till att kanske avslöja mekanismen bakom den mystiska mörka energin som påskyndar universums utvidgning.

Från partiklar till vågor

Vågorna, som kallas Bose-Einstein-kondensater, har fysiker framställt på jorden sedan 1995 genom att kyla ned atomer med laserljus och radiovågor.

Men fysikerna står inför ett olösligt problem när de försöker kyla ned atomerna nästan ända ned till nollpunkten via spridning.

Jordens starka gravitationskraft får atomerna att omedelbart falla ned till botten av vakuumkammaren, där de värms upp av kontakten med kammarens golv.

Försök på rymdstationen ISS

I det nya försöket på rymdstationen – Cold Atom Laboratory – sprids molnet i 10–20 sekunder till följd av viktlösheten, vilket möjliggör att det förunderliga Bose-Einstein-kondensatet kan uppnå rekordlåga temperaturer på under 0,1 biljondels grad över nollpunkten.

Läs också:

Partiklar

Fysiker letar efter universums spegelbild

8 minuter
Partiklar

Higgs­partiklars pardans avslöjar massans ursprung

7 minuter
European XFEL
Partiklar

Röntgenlaser ska ge oss medicin utan biverkningar

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj