Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fysik - Partiklar

Tar en elektron och en positron ut varandra?

Är det sant att elektroner och positroner helt enkelt försvinner när de möts?

En positron har exakt samma massa som en elektron men motsatt (positiv) elektrisk laddning. Förs de samman under rätt omständigheter, kommer de mycket riktigt att försvinna båda två, eftersom de elektriska laddningarna upphäver varandra. Enligt termodynamikens grundregler kan energin dock inte försvinna utan endast omvandlas till en annan form. I det här fallet omvandlas elementarpartiklarnas energi till två gammastrålar, som vardera har ett energiinnehåll på 5111 kiloelektronvolt och i form av två fotoner strålar ut åt varsitt håll. Elektroner och positroner är varandras antimateria, och positroner kallas även för antielektroner. Teoretiskt sett har alla partiklar en antimateriavariant, och man känner till många sådana, till exempel protoner och antiprotoner. Existensen av antielektroner förutspåddes redan 1930 av den framstående fysikern Paul Dirac som ett resultat av kvantmekaniken. Två år senare utförde Carl Anderson ett experiment, där han observerade en partikel som hade de förutspådda egenskaperna. Positroner finns naturligt men är mycket sällsyntare än elektroner. Vore förhållandet det motsatta, skulle det hela tiden ske små miniexplosioner på alla håll, när materia och antimateria möttes. Den skeva fördelningen ser ut att gälla både på jorden och i yttre rymden. Man vet inte varför materia dominerar totalt i förhållande till antimateria, men det garanterar i alla fall att världen inte plötsligt försvinner på ett ögonblick.

Läs också:

relativitetsteorin
Relativitetsteorin

Förstå relativitetsteorin på 10 minuter

10 minuter
Partiklar

Fysiker letar efter universums spegelbild

8 minuter
Partiklar

Higgs­partiklars pardans avslöjar massans ursprung

7 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj