Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

European XFEL

Världens mest kraftfulla röntgenlaser är färdig och testad. Nu inleds de första försöken.

© European XFEL.
Fysik - Partiklar

Röntgenlaser ska ge oss medicin utan bivirkningar

Med hjälp av ofattbart korta ljusblixtar tusentals gånger per sekund kan forskare nu filma atomer i arbete. Deras förhoppning är att kunna filma hur medicin träffar celler och därmed skapa mediciner fria från biverkningar.

Världens mest kraftfulla röntgenlaser – European XFEL – har tagits i bruk och när experimenten sätter i gång på allvar är förhoppningen stor att de ska leda till många vetenskapliga genombrott.

Med hjälp av ultrakorta röntgenblixtar på en miljondelar av en miljarddels sekund – 27 000 blixtar per sekund – kan forskarna filma atomer i arbete.

En av de saker som nu blir möjligt att filma är hur läkemedel binder sig till proteiner i cellerna. Det kan förhoppningsvis leda till att vi i framtiden blir bättre på att skräddarsy mediciner och på så sätt kunna slippa biverkningar.

Felriktade läkemedel ger biverkningar

Över hälften av dagens läkemedel består av små molekyler som verkar genom att binda sig till proteiner i membran runt om i kroppens celler.

Exempelvis binder sig ett stort antal mediciner mot psykiska sjukdomar till membranprotein i hjärnans celler. När ett läkemedel aktiverar ett protein skickas det en signal in i cellerna vilket dämpar eller hämmar sjukdomsprocessen.

Biverkningar uppstår vanligtvis för att medicinen även aktiverar andra membranprotein än vad som avses.

Som handen i handsken

Med sina många kraftfulla och ultrakorta blixtar kan XFEL-laseren filma den tredimensionella atomära strukturen hos membranproteinerna.

När forskarna känner till membranproteinets struktur kan de lättare skräddarsy mediciner så att de enbart träffar där det är nödvändigt – och passar som handen i handsken.

Förhoppningen är att särskilt psykofarmaka och mediciner mot virus ska bli fria från biverkningar på sikt.

Läs också:

Zwart gat in het heelal
Svarta hål

Sant eller falskt: Är ett svart hål verkligen ett hål?

2 minuter
Sjukdomar

Gåtfull sjukdom förlamar barn i USA

19 minuter
Mars

Ny upptäckt bekräftar kontroversiell teori: Mars HAR flytande vatten under isen

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj