Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fysik - Partiklar

Har neutriner massa?

Neutriner passerar rakt igenom allt. Vad är det för partiklar som kan göra detta, och betyder det att de inte har någon massa?

Neutrinon är utan tvekan den mest mystiska i den moderna fysikens menageri av elementarpartiklar. Dess existens förutspåddes år 1930 teoretiskt av den österrikiske forskaren Wolfgang Pauli för att förklara det fenomen som kallas för beta-radioaktivitet. Vid denna process omvandlas en atomkärna spontant till en ny, samtidigt som det skickas ut en elektron. Energin är dock inte bevarad, som den skulle enligt en av fysikens grundlagar, och Pauli ansåg därför att den saknade energin måste ha förts bort av en dittills okänd partikel. Många hävdade att det skulle vara omöjligt att påvisa neutriner i praktiken. De passerar mycket riktigt igenom i stort sett allt, eftersom de inte reagerar elektriskt med andra partiklar. År 1956 lyckades ändå de amerikanska fysikerna Fred Reines och Clyde Cowan med detta. Genom att placera en detektor nära en atomreaktor utnyttjade de det faktum att denna skickar ut ett kolossalt antal neutriner, varav de hade turen att observera några få. Senare kunde man även påvisa neutriner från solen. Problemet var att man endast kunde registrera en tredjedel av det förväntade antalet. Först år 2001 kom förklaringen. På det kanadensiska Sudbury Neutrino Observatory (SNO) konstaterade man att neutrinerna faktiskt skickades ut i ”rätt” mängd, men att de så att säga byter identitet mellan tre olika typer under sin resa till oss. Endast en av sorterna kunde påvisas i de klassiska experimenten, men SNO kunde nu ”se” alla. Att en neutrino kan byta typ är enligt fysikerna ett säkert tecken på att den har en massa. Massan har inte kunnat mätas direkt, men forskarna uppskattar att den är omkring en tusendel av elektronens massa.

Läs också:

Exoplaneter

Svarta hål föder jätteplaneter

15 minuter
Energi

Fjärrstyrda robotinsekter gör vindkraftverk billiga att använda

2 minuter
Fiskar

Elektriska ålar samarbetar för att maximera strömstyrkan

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj