Ministerie van Defensie/Wikimedia
molotovcocktail

Oskyldig man frigiven efter 35 år i fängelse – tack vare MythBusters

Av en slump såg den oskyldigt dömde livstidsdömde på en repris av tv-programmet MythBusters. Det blev hans väg till frihet.

2007 sitter amerikanen John Galvan och tittar på tv från sin fängelsecell, där han avtjänar ett livstidsstraff. Här dyker en återsändning av programmet MythBusters upp på skärmen.

I avsnittet "Hollywood on Trial" från 2005 ska de två programledarna Jamie Hyneman och Adam Savage försöka återskapa en rad kända scener från Hollywood-filmer.

De försöker bland annat testa om det går att tända en bensinpöl med en cigarett. Även efter att ha rullat den tända cigaretten i bensin måste de ge upp efter ett stort antal försök.

Detta blir Galvans väg tillbaka till friheten, berättar organisationen Innocence Project som hjälper oskyldigt dömda amerikaner.

mythbusters

Adam Savage (vänster) och Jamie Hyneman (höger) var programleare för den berömda Discovery Channel-showen "MythBusters", som sändes mellan 2003 och 2016.

© Public Domain/Wikimedia

Falska anklagelser

I september 1986 dödas två bröder när en brand bryter ut i ett lägenhetskomplex i sydvästra Chicago i USA.

Två andra syskon, Blanca och Jorge, undkommer på ett mirakulöst sätt branden och berättar för polisen att en kvinnlig granne har hotat att bränna ner byggnaden som vedergällning för sin brors död.

Kvinnan tror att hennes bror har blivit dödad av gänget Latin Kings, som Jorge var medlem i. När polisen förhör kvinnan nekar hon till att ha känt till mordbranden, men pekar i stället på John Galvan.

Andra grannar i området bekräftar hennes berättelse och tillsammans med två andra grips Galvan. Detta trots att Galvan hade övernattat hos sin mormor vid tiden för mordbranden.

18-årige Galvan och de andra två förs till den lokala polisstationen för förhör där de enligt egen utsago utsätts för fysisk misshandel och hotas till erkännande.

Till slut skrev de alla tre på ett bekännelse där de erkände brottet. De döms till livstids fängelse för överlagt mord och grov mordbrand.

I bekännelsen erkänner Galvan och de två andra att de kastat en molotovcocktail genom ett fönster in i flerfamiljshuset.

Galvan förklarar i sitt uttalande att han tände molotovcocktailen med en cigarett.

Denna detalj kommer senare att visa sig väsentlig.

Inte som i en actionfilm

När John Galvan ser MythBuster-avsnittet 21 år senare kontaktar han sin advokat, som omgående börjar utreder fallet.

Advokaten tar reda på att en grupp forskare från America's Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives undersökte samma utmaning 2007.

Drygt 2 000 gånger försökte forskarna att tända bensin med en cigarett under olika förhållanden – inklusive i ett vakuum, vilket ökade temperaturen på cigaretten.

Även efter att ha hällt bensin direkt på cigaretten fick de ge upp och dra slutsatsen att det inte går att antända bensin med en cigarett.

Forskarna kom fram till att det beror på att bensinen bara har begränsad kontakt med den hetaste och mest glödande delen av askan i cigaretten. De undersökte detta med röntgentermografi, som kan lokalisera värme.

Galvans advokat valde då att kalla in ett antal mordbrandsexperter för att betona det omöjliga i att antända bensin med cigaretter.

Dessutom kunde flera vittnen bekräfta att den polisman som förhörde Galvan och de två andra natten för gripandet tidigare hade tvingat fram erkännanden av de förhörda genom att använda våld.

Galvans och de två andra gängmedlemmarnas domar upphävdes och alla tre kunde njuta av sin återvunna frihet.

advokat galvan oskyldig

Den oskyldige dömde mördaren John Galvan (höger) med advokat Tara Thompson (till vänster) från Innocence Project, som hjälpte till att undersöka möjligheten att antända bensin med en cigarett. Detta ledde till att Galvan släpptes den 21 juli 2022.

© Ray Abercrombie/Innocence Project