Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jordens magnetfält får solens strålning att vika av.

Varifrån kommer jordens magnetfält?

Jorden omges av ett magnetfält som skyddar oss mot skadlig strålning från rymden, men varifrån kommer fältet och hur är det uppbyggt?

Shutterstock

Jorden omges av magnetiska fältlinjer, det så kallade magnetfältet, som skyddar oss mot laddade partiklar från rymden. Fältet skapas i samspel mellan den fasta och den flytande delen av jordens kärna när den flytande delen, som består av järn och nickel, rör sig.

Jordens rotation gör att de flytande metallerna rör sig i virvlar, som går längs jordens rotationsaxel. Vid virvlarna skapas magnetiska fältlinjer, som är nästan lodräta nära polerna, medan de blir alltmer böjda ju längre bort från polerna de befinner sig.

Jordens magnetfält förändras

Därmed påminner jordens magnetfält om det som skapas i och kring en vanlig stavmagnet, ett så kallat dipolfält.

Fältet är dock betydligt mer oregelbundet än en stavmagnets, och det förändras även över tid.

Flytande järn skyddar jorden

Jordens magnetfält uppstår på grund av flytande metaller i planetens kärna, som bildar magnetiska fältlinjer mellan norr och söder.

Den magnetiska nordpolen och den magnetiska sydpolen flyttar sig hela tiden, eftersom de flytande metallerna i kärnan hittar nya vägar. Sedan år 1845 har magnetfältet dessutom blivit cirka tio procent svagare.

Enligt de senaste datormodellerna av jordens inre rör sig magnetfältet västerut på grund av västliga strömmar i de yttersta delarna av jordens flytande kärna.

I gengäld visar beräkningarna att den fasta, inre kärnan roterar österut något snabbare än jorden som helhet.

Ett hål i magnetfältet

Mätningar visar att fältlinjerna är betydligt svagare i ett område stort som USA, som täcker en del av Sydamerika och södra Atlanten.

Hålet utgör ingen omedelbar fara för oss på jorden, men satelliter i omloppsbana som passerar hålet är oskyddade och träffas av strålning från rymden, vilket riskerar att påverka elektroniken.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj