Metronomer svinger sig selv i takt

Rörelse får 64 metronomer att svänga i takt

En stor mängd metronomer svänga sig själva i takt eftersom de påverkar varandra med hjälp av rörelse.

7 oktober 2015

Det fysiska fenomenet rörelse är en flexibel storhet. Rörelse spelar exempelvis in när en raket skickas ut i rymden eller när idrottaren hoppar över ribban i en höjdhoppstävling.

Det är också den bakomliggande kraften när en hel hop av metronomer sätts i svängning.

Rörelse får metronomer att gå i takt

Metronomer används i musikvärlden till att ange taktslag och därför är det nödvändigt med en bestämd rytm.

I det försöket som du kan se i videoklippet här nedan startas 64 metronomer slumpvis och i otakt. Men efter ett kort ögonblick ändras rytmen nästan på ett magiskt vis så att de 64 metronomerna plötsligt svänger i takt precis som i en marsch.

Metronomer används i musikvärlden. Foto: Shutterstock.

Rörligt underlag gör skillnad

Förklaringen på det märkliga fenomenet är att metronomerna står på ett underlag som ger efter. Det är just underlagets rörelse som gör att metronomerna efter en kort tid följer samma rytm.

Rörelserna ändrar inte metronomernas hastighet. De "tickar" hela tiden i samma hastighet. Uttryckt på ett annat sätt är frekvensen den samma.

Men amplituden - det vill säga hur långt ut armen svänger - kan variera på grund av underlagets rörelse. Det gör den eftersom metronomerna försöker synkronisera med de andra.

Svängningen synkroniseras gradvis

En metronom ur takt kommer att ibland göra stora svängningsrörelser och ibland mycket små för att försöka komma i takt med de andra. Till sist får den samma amplitud - fluktuation - som de andra och samtliga når sitt maximala utslag på samma tid. De är nu synkroniserade.

Metronomerna gör det eftersom de använder minsta möjliga rörelseenergi när de rör sig i takt.

Det er rörelse som gör att din cykel flyttar sig eller att en raket kan skickas ut i rymden. Lär dig mer om den flexibla rörelsen i vår Blixtakademin – hämta artikeln här nedan:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: