Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Fysik - Naturlagar

Faller alla föremål lika snabbt?

Det sägs att alla föremål faller lika fort så länge som man inte räknar med luftmotståndet. Varför är det så, och har man testat detta praktiskt?

Att ett föremål faller beror på tyngdkraften, som verkar mellan två föremål med massa. Här på jorden kommer det ena föremålet i praktiken att vara själva jordklotet, som med sin enorma massa drar till sig alla andra föremål. Ju större massa ett föremål har, det vill säga ju mer det väger, desto större tyngdkraft utsätts det för. Jorden drar med andra ord mer i ett äpple än i en fjäder. Eftersom äpplet har en större massa krävs det emellertid även mer kraft för att sätta fart på det.

Det betyder i slutändan att tyngdkraften kommer att påverka alla föremål med exakt samma acceleration, och därför kommer de att falla med samma hastighet oavsett massa. Det var detta fenomen Galilei enligt uppgift påvisade, då han lät två vikter med samma form men med olika vikt falla från det lutande tornet i Pisa. Att det ändå är skillnad på fallhastigheten på jorden beror på att luftmotståndet spelar en stor roll. En fjäder är inte lika strömlinjeformad som ett äpple, och när den skall ta sig genom luftens molekyler kommer den att bromsas kraftigt.

NASA har nyligen provat teorin i praktiken i ett lufttomt rum, och mycket riktigt visade det sig att en fjäder och ett äpple faller till marken exakt lika fort.

Läs också:

fritt fall
Naturlagar

Så snabbt faller du i fritt fall

3 minuter
Naturlagar

200 år sedan: Dansk fysiker upptäckte ny naturkraft

1 minut
Ozonlaget
Naturlagar

Jordens sköld kan för­svinna

15 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj