Ett kilo ska nu väga ett kilo

Under många år har kilots vikt gått upp och ned, men nu vill forskarna ta få fram en fast vikt för enheten genom att använda sig av konstanter.

2 november 2018 av Jakob Mikael Espersen

Under glasklockor på Internationella byrån för mått och vikt i Paris står en omsorgsfullt utformad cylinder av platinum iridium. 

Sedan 1889 har cylindern definierat vikten av ett kilogram. Under många år har massans vikt dock varit instabil och forskarna har därför varit på jakt efter ett stabilt alternativ: En definition av kilot utifrån konstanter i stället för ett fysiskt objekt. 

Du ökar inte i vikt

En mer exakt beräkning av Plancks konstant gör det nu möjligt för forskare att fastställa en ny definition av ett kilogram. Allmänna konferensen för mått och vikt, som ansvarar för de så kallade SI-enkheterna, räknar med att genomföra förändringen under 2019.

Få fler nyheter från vetenskapens värld med Illustrerad Vetenskaps NYHETSBREV

Den nya definitionen kommer inte förändra synen på vikten i badkläder på stranden eller påverka små vardagsberäkningar, men i större skala kommer det nya kilogrammet möjliggöra större precision i beräkningar av exempelvis planeters vikt.      

Små partiklar ligger bakom varierande vikt

Utöver originalet i Paris finns det kopior av kilot på olika ställen i världen. Dessa visar tydligt att en fysisk utgåva inte är något att räkna med. Vissa av de officiella kopiorna har ökat med 50 mikrogram på drygt 100 år, medan andra kopiors vikt både har gått upp och ned.  

Trots noggrann bevaring kan objekten nämligen mista atomer eller absorbera molekyler från luften.    

Det är inte enbart kilogrammet som ska behandlas under Allmänna konferensen för mått och vikt. Även temperaturenheten Kelvin, strömenheten ampere samt enheten mol, som anger substansmängd, ska ändras. 

Nästa steg

Vill du veta mer om fysik? Med en prenumeration på Illustrerad Vetenskap blir du guidad genom fysikernas fascinerande värld  – från de minsta elementarpartiklar till dem mest massiva svarta hålen. Beställ i dag så får du ett kanonerbjudande:

  • Åtkomst till alla våra e-tidningar, bland annat National Geographic, Sköna hem och Gör Det Själv
  • Ett par läckra trådlösa hörlurar från Vinyl Tech
  • Två nummer av Illustrerad Vetenskap

Och du får hela paketet för blygsamma 59:50 kronordu sparar 487 kronor.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: