Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fysik - Naturlagar

Är det möjligt att upphäva tyngdkraften?

Hur tränar astronauterna tyngdlöshet, innan de skickas ut i rymden? Kan man upphäva tyngdkraften på jorden?

Tyngdkraften verkar överallt på jorden, och den låter sig inte upphävas, men med hjälp av olika knep kan man skapa förutsättningar som motverkar tyngdkraften och ger kortvarig tyngdlöshet. Mycket av astronauternas träning försiggår till exempel i vattentankar, men då astronauternas dräkter fylls med luft, så att de flyter ovanpå som badbollar, utrustas de med blytyngder. Därmed balanseras deras vikt, så att de kan simma runt i tanken i ett tillstånd som påminner om tyngdlöshet. Egentlig tyngdlöshet i jordens atmosfär kan man dock bara uppleva under fritt fall, där man så att säga håller jämna steg med tyngdkraften. Hoppar man till exempel ned från en stol, är man tyngdlös i det korta ögonblicket, innan man träffar golvet. Hoppar man ut från hög höjd, motverkar luftmotståndet emellertid tyngdlösheten, men det kan mycket väl sättas ur spel. Vid universitetet i Bremen i Tyskland finns ett 120 meter högt lufttomt falltorn, där man testar hur föremål uppför sig under de knappa fem sekunderna av tyngdlöshet på färden ned. I ett flygplan kan man uppnå samma effekt. Vid träning av astronauter styr en pilot flygplanet i en snabb upp- och nedgående kurva, en så kallad parabel. Under nedfärden, då planet faller, är alla ombord tyngdlösa. Av tekniska skäl kan flygplanet dock bara stanna i fritt fall i 20-30 sekunder. I gengäld utförs ofta 30 parabelflygningar på en dag, så de blivande astronauterna hinner uppleva sammanlagt tio minuter av tyngdlöshet.

Läs också:

Pythagoras' cup
Naturlagar

Tyngdkraft: Hur fungerar Pythagoras kopp?

0 minuter
Naturlagar

200 år sedan: Dansk fysiker upptäckte ny naturkraft

1 minut
Naturlagar

Faller alla föremål lika snabbt?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj