Shutterstock

13 vetenskapliga kuriosa

Vi härstammar från stjärnorna, gonorré är den starkaste organismen och pyramiderna är från en tid då mammutarna levde. Vetenskapsvärlden bjuder på en mängd konstig fakta – och vi har samlat några av de mest udda och märkliga här.

#1 Du är gjord av stjärnstoft

Strax efter stora smällen var väte och helium de enda ämnena i universum. Ämnena hopades till stjärnor och där omvandlades de – med hjälp av fusion i stjärnans kärna – till tyngre grundämnen. Det gör de fortfarande. När stjärnorna exploderar i supernovor sprids ämnena och det är från dessa stjärnexplosioner som alla tyngre ämnen på jorden kommer. Och således även de ämnen som du består av.

#2 Summan av alla tal är ... litet?

Ta alla hela tal från ett till oändligheten och lägg ihop dem. Det ligger nära tillhands att tro att summan av talen blir oändligt. Men inom en särskild del av matematiken blir resultatet –1/12. Och det talet används av fysiker som arbetar med strängteorin. I videon ovan får du veta hur fysikerna har kommit fram till just det talet.

#3 Gonorré är den starkaste organismen

I förhållande till sin egen vikt är den bakterie som orsakar gonorré, gonokokbakterien, den starkaste av alla organismer. Bakterien kan dra 100 000 gånger sin egen kroppsvikt. Det motsvarar ungefär att en man som väger 80 kilo skulle dra Eiffeltornet bakom sig.

#4 Egyptierna och mammutarna levde samtidigt…

… men de mötte inte varandra på grund av det stora avståndet. För cirka 3 600 år sedan dog de sista mammutarna efter att ha fört en isolerad tillvaro på Wrangelön i ishavet. Cirka 1 000 år innan de dog ut reste egyptierna de mäktiga pyramiderna i Giza.

#5 Miljarder sekunder från och med nu

En miljon sekunder från och med nu är om elva dagar. En miljard sekunder från och med nu är om 31 år. En miljon sekunder är exakt elva dagar, 13 timmar, 45 minuter och 20 sekunder. En miljard är 31,71 år.

#6 Ditt extremt långa dna

En molekyl av mänsklig dna som viks ut har en genomsnittlig längd på cirka fem centimeter. Varje cell i människans genom består av 23 dna-molekyler och du har cirka 37 biljoner celler. Om alla dna-molekyler skulle vikas ut och läggas på rad efter varandra skulle de därför ha en sammanlagd längd på 200 000 000 000 kilometer. Det är tillräckligt för att nå till Pluto och tillbaka igen – 17 gånger.

#7 Vi har alla en gång varit rumphål

När celler delar sig och blir till människor är det anus som skapas först. Därefter kommer munnen. Människan tillhör därför ordningen deuterostomia, som grovt översatt betyder ’annanmun’ – ett mer adekvat namn än ’anus först’.

#8 Håll dig bort från isbjörnslever

Den är inte giftig, trots det kan vi människordö om vi äter en isbjörnslever. Organet är så rikt på A-vitamin att det finns risk för att vi blir förgiftade och även dör om vi äter det. I små mängder hjälper vitaminen oss att växa och den stärker vårt immunförsvar och förbättrar vår syn.

#9 Solen är allt – nästan

Stjärnan som är centrum i vårt solsystem utgör även majoriteten av massan i solsystemet. Faktum är att 99,8 procent av den totala massan finns i solen. Det vill säga att om alla planeter, månar, asteroider, kometer och annat i vårt solsystem lades ihop skulle solen ändå vara nästan 500 gånger större.

#10 Jordens längsta fall slutar snabbt

Om vi i här i Sverige borrade ett hål rakt genom jorden skulle vi hamna någonstans runt Nya Zeeland. Om vi hoppade ner i hålet skulle det ta cirka 42 minuter att nå till den andra änden, om vi utgår ifrån att jordens massa är jämnt fördelad. Men i verkligheten tar resan närmare 38 minuter, vilket förklaras i videon ovan.

#11 Ditt medvetande fångar bara en bråkdel

Varje sekund registrerar hjärnan data som motsvarar elva miljoner bits. Men bara 60 av dem tas upp i vårt medvetande. Resten bearbetas utan att vi är medvetna om dem.

#12 Slicka på såret

Vårt saliv innehåller ett extremt kraftfullt smärtstillande ämne. Ämnet, som heter opiorphin, är sex gånger starkare än morfin. Det finns bara i små doser i vårt saliv, men det kan ha en lindrande effekt om du slickar på ditt sår nästa gång du skär dig.

#13 Ditt hjärta arbetar för fullt

Med en genomsnittlig puls på 66 slår ditt hjärta cirka 35 miljoner gånger varje år. Under en livstid innebär det cirka 2,5 miljarder pulsslag. Det gör att hjärtat är den mest aktiva – och viktiga – muskel.