Walden Kirsch/Intel Corporation

Kvantdatorer jonglerar med fysiken

Extrema temperaturer, supraledande metaller och ström som rör sig i två riktningar samtidigt. Det behövs en arsenal av utrustning innan kvantdatorer kan använda sin gigantiska processorkraft till att bota sjukdomar och knäcka koder.

Kryostat: Apparat kyler ned datorns hjärna

I botten av en särskild kylanordning – en så kallad kryostat – sitter datorns hjärna, kvantchipen. För varje våning som man rör sig nedåt i anordningen
faller temperaturen gradvis – en funktion som gör att metallerna kan leda ström utan motstånd.

Graham Carlow/IBM Research

Skydd: Hölje och flytande helium säkerställer den absoluta nollpunkten.

Bakom ett fast hölje ser flytande helium till att sänka temperaturen i kryo-staten till 15 millikelvin, bara 0,015 grader över absoluta nollpunkten.
Den låga temperaturen minimerar atomernas rörelser i luften, som annars kan störa beräkningarna.

Andy Aaron/IBM Research

Kommunikation: 108 guldpläterade ingångar styr kvantbitarna.

Om framtidenskvantdatorer ska lösa människans svåraste uträkningar måste forskarna konstant förfina datorns delar – som här, där särskilda gulduttag till kvantprocessorn ska göra det lättare att styra varje enskild bit.

Walden Kirsch/Intel Corporation

Processor: Chip flätar samman kvantbitar.

Kvantbitarna liggersammanflätade med varandra i särskilda chip. Sammanflätningen är avgörande för datorns kraft då varje extra bit fördubblar processorkraften. Google har det nuvarande rekordet med hela 72 bitar i samma chip.

Walden Kirsch/Intel Corporation

Instrument: Mikrovågor röjer kvantdatorns processorkraft.

Svaren läses inte bara av som ett färdigt resultat på en skärm, utan i indata och utdata från mikrovågor som skickas genom systemet. Här testar en forskare processorkraften på en av världens mest kraftfulla kvantdatorer.

Carl De Torres/IBM Research

Kvantbitar: Datorns hjärnceller tar två vägar samtidigt.

I en vanlig dator är varje bit antingen 0 eller 1, men i en kvantdator kan en enda bit vara 0, 1 eller både och. Fenomenet kallas superposition, och det
gör att strömmen kan ta båda vägarna samtidigt så att datorn blir extra kraftfull.

BM Research