Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Abstrakt illustration av att färdas snabbare än ljusets hastighet
© Shutterstock
Fysik

Kan man lura ljusets hastighet?

Vad händer om man teoretiskt sett kör en bil med ljusets hastighet och tänder de främre strålkastarna? Kan man inte då mäta en annan hastighet på ljuset än den ”tillåtna”?

Faktum är att fysikerna ända fram till slutet av 1800-talet trodde att ljusets hastighetskulle vara beroende av iakttagarens rörelse. Så är det till exempel med ljudet, vars hastighet alltid är den samma i förhållande till luften. Om man själv rör sig framåt och skickar ut en ljudvåg, kommer man att mäta dess hastighet till ett värde under normala cirka 300 meter per sekund. Fysikerna ansåg att samma sak gäller ljuset, eftersom de trodde att det bredde ut sig i ett hypotetiskt medium, som kallades etern. Man tänkte även ut ett snillrikt sätt att bevisa det på. Man visste att jorden rör sig runt solen med 30 kilometer i sekunden. Därmed borde det vara skillnad på den hastighet som ljuset breder ut sig med i olika riktningar. Skillnaden var emellertid så liten att man först 1881 hade tillräckligt exakt utrustning för att kunna mäta den. Helt oväntat visade det sig emellertid att ljuset breder ut sig med samma hastighet i alla riktningar, oavsett var källan befinner sig och oavsett dess hastighet. Det betyder att om man kör bil kommer ljuset från framlyktorna att uppmätas till 299792 kilometer i sekunden – även om bilen är en snabb racerbil som kan framföras i imponerande 299791 kilometer i sekunden. Det var just erkännandet av ljusets absoluta hastighet som låg till grund för Einsteins relativitetsteori och hela 1900-talets fysik. Einstein insåg att ljuset – i motsats till vad man kan tro – inte rör sig i förhållande till ett absolut rum. Ljusets hastighet är alltid konstant, och därmed var det värdigt att få den centrala placeringen i relativitetsteorin.

Läs mer om hur man kom fram till ljusets hastighet.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj