Shutterstock

Hur håller jag festivalölen kalla?

Öl kan fort bli ett ljummet nöje på en festival. Här är tre metoder att säkra kalla öl i tältlägret.

Om du vill kyla ned dina drycker finns det flera lösningar att välja mellan, som inte kräver el eller kylskåp.

En av de enklaste metoderna är att fukta tidningspapper eller hushållspapper och vira in ölen med. Ställ flaskan eller burken i solen, så att vattnet avdunstar.

Processen har samma effekt som när kroppens svettas och kallas avdunstningskylning. Fenomenet använder det faktum att det krävs energi att omvandla vätskan från flytande form till gasform – i det här fallet vattnet i tidningen till ånga.

En annan variant av avdunstningskylning är att placera ölen i en våt strumpa som hängs upp för att torka – i vinden. Båda metoderna tar cirka 30 minuter.

Om du vill kyla ned ölen fortare ska du använda en kylväska med kallt vatten, som du tillsätter istärningar och salt. Saltet sänker vattnets fryspunkt och under omrörning blir ölen kalla på bara två minuter.

Ölen kan också grävas ned. På en meter djup är temperaturen omkring 10 grader, men se upp så att du inte underminerar lägret med ankelbrytande ölfällor.

3 knep kyler ölburken

Salt, jordhål och lerkrukor kan ge dina öl en behövlig nedkylning i sommarvärmen.

© Ken Ikeda Madsen/Shutterstock

1. Häll över vatten, is och salt

Lägg istärningar och salt i en kylväska med vatten. Saltet sänker vattnets fryspunkt. Istärningarna smälter snabbare och gör vattnet kallare, så att dina öl kyls ned på bara två minuter.

© Ken Ikeda Madsen/Shutterstock

2. Gräv ned burkarna

Du kan gräva ut ett praktiskt kylskåp, som kan kyla ned en öl på två timmar. Jordtemperaturen på sommaren är cirka tio grader på en meters djup.

© Ken Ikeda Madsen/Shutterstock

3. Lerkrukor kyler ned öl

En så kallad off-gridkylare består av en stor och en liten lerkruka åtskilda av ett lager fuktig sand. Avdunstningen av sanden kräver energi, som kyler ned den innersta krukan med ölen i.