Om du vill kyla ned dina drycker finns det flera lösningar att välja mellan, som inte kräver el eller kylskåp.
En av de enklaste metoderna är att fukta tidningspapper eller hushållspapper och vira in ölen med. Ställ flaskan eller burken i solen, så att vattnet avdunstar.
Processen har samma effekt som när kroppens svettas och kallas avdunstningskylning. Fenomenet använder det faktum att det krävs energi att omvandla vätskan från flytande form till gasform – i det här fallet vattnet i tidningen till ånga.
En annan variant av avdunstningskylning är att placera ölen i en våt strumpa som hängs upp för att torka – i vinden. Båda metoderna tar cirka 30 minuter.
Om du vill kyla ned ölen fortare ska du använda en kylväska med kallt vatten, som du tillsätter istärningar och salt. Saltet sänker vattnets fryspunkt och under omrörning blir ölen kalla på bara två minuter.
Ölen kan också grävas ned. På en meter djup är temperaturen omkring 10 grader, men se upp så att du inte underminerar lägret med ankelbrytande ölfällor.