Hur bryter man ett strå okokt spaghetti i enbart två delar?
Den frågan har i åratal sysselsatt fysiker och materialforskare, bland andra den amerikanske Nobelpristagaren Richard Feynman, som aldrig hittade svaret.
År 2006 fick två franska fysiker det så kallade Ig Nobel-priset för att de visat varför spaghetti alltid bryts i tre eller fyra bitar. Ig Nobel-priset är det alternativa Nobelpris som utdelas till ovanlig och fantasirik forskning.
Spaghetti-effekten inträder redan inom 0,0001 sekund
De franska forskarna upptäckte ett slags “rebound-effekt”, alltså ett tillbakaslag efter det första brottet. Efter brottet "snäpper" de båda spaghettiändarna tillbaka så snabbt mot sitt ursprungsläge att de yttersta ändarna inte hinner med utan bryts av. Effekten inträder redan inom 0,0001 sekund.
Nu har en internationell forskargrupp kommit på hur man kan undvika tillbakaslaget. Tricket är att vrida spaghettin innan man bryter av den.