Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

iltmolekyle

Fysiker hittar ny källa till syre i rymden

Skaffa lite guld och kombinera det med koldioxidmolekyler i hög hastighet. Det är den enkla principen bakom en ny metod som över tid både kan hjälpa fysiker att skapa syre i rymden och avlägsna koldioxid från vår atmosfär.

Shutterstock

Här på jorden är syremolekyler som bekant mycket vanliga, men ute i rymden är de sällsynta.

Därför var det en jätteöverraskning när rymdsonden Rosetta 2015 hittade stora mängder syremolekyler i den väldigt tunna atmosfären runt kometen 67P.

Först trodde astronomerna att syret kom från kometens inre, men 2017 lanserade fysiker vid Caltech-institutet i USA en annan hypotes.

Möjligtvis bildades syremolekylerna genom att koldioxid (CO2) från kometen först accelererades av solvinden och därefter brakade in i kometen igen.

Fysiker og reaktor

Amerikanska fysiker har byggt en reaktor som kan framställa syremolekyler genom att skjuta koldioxid mot en guldfolie.

© Caltech

CO2-molekyler kraschar mot guldfolie

Nu har hypotesen bekräftats i laboratoriet och det öppnar för ett helt nytt sätt att framställa syre åt framtidens astronauter.

En forskargrupp på California Institute of Technology i USA har byggt en reaktor som efterliknar den process som sker vid kometen. I reaktorn accelereras koldioxidmolekyler och kraschar hårt in i en folie av guld.

Fysikerna kunde konstatera att resultatet av kollisionerna blev fria syremolekyler och kol.

C02-molekyle splittes til et ilt-molekyle og et kulstofatom

Koldioxid trycks ihop till en syremolekyl

En CO2-molekyl skjuts mot en folie av guld, så att syreatomerna (blå) tvingas ihop (1) och bildar en syremolekyl, O2 (2), medan kolatomen isoleras.

Kan utrota koldioxid i atmosfären

Orsaken är att den enskilda koldioxidmolekylen vid kollisionen med guldfolien trycks ihop så att de båda syreatomerna tvingas närmare varandra.

I upp emot två procent av fallen kommer syreatomerna så nära varandra att de binds ihop och bildar fritt syre, det vill säga O2, medan kolatomen lämnas kvar.

Principen kan användas inte bara till syreproduktion i rymden utan kanske också utnyttjas här på jorden för att göra av med koldioxid i atmosfären.

Läs också:

Naturlagar

200 år sedan: Dansk fysiker upptäckte ny naturkraft

1 minut
Klimatförändringar

Forskare justerar prognosen: Sänker de värsta temperaturökningarna

3 minuter
Partiklar

Fysiker letar efter universums spegelbild

8 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj