Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

LIGO Livingston

LIGO använder mätanläggningar som ligger i var sin ände av USA. Den ena i Livingston, Louisiana (bilden) och den andra ligger nära på Hanford i östra Washington.

© LIGO
Fysik

Forskare bakom gravitationsvågor får Nobelpris

Årets Nobelpris i fysik går till tre amerikanska forskare, som har bevisat Einsteins teori om gravitationsvågor. Upptäckten kan få stora konsekvenser för forskning i rymden.

De tre amerikanska forskarna Rainer Weiss, Barry C. Barish och Kip S. Thorne har fått årets Nobelpris i fysik.

Det hedrande priset för de för sitt arbete med LIGO – Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory – ett forskningsprojekt med flera tusen deltagande forskare från 20 länder.

LIGO:s syfte är att hitta de gravitationsvågor som Albert Einstein förutspådde i samband med sin relativitetsteori redan 1916.

Forskare dokumenterar jättekollision

Knappt hundra år senare – den 14 september 2015 – lyckades LIGO med att för första gången observera vågorna i rymden, när gravitationsvågor från krocken mellan två svarta hål nådde jorden. Forskartrions arbete spelade med en avgörande roll.

Einsteins relativitetsteori går kortfattat ut på att massiva objekt påverkar tid och rum omkring sig.

En del av teorin går ut på att när objekten accelererar skapar de gravitionsvågor som är små svängningar i tid och rum, som sprider sig genom världsrymden som ringar på vattnet.

Även små stenar som stöter ihop skapar tyngdvågor, men ju större objekten är, desto längre bort kan vågorna uppmätas.

Banar väg för större kunskap om Big Bang

Upptäckten av gravitationsvågor kommer att ha stor betydelse för fysiken, eftersom de kan användas till att mäta stora händelser i rymden och kanske till och med göra oss klokare på universums tillkomst.

Forskare hoppas dessutom att de genom att mäta tyngdvågor kan påvisa aspekter hos fysiken som vi tidigare inte har vetat någonting om.

Läs också:

Einstein facts
Fysik

Albert Einstein: Saker du inte visste

1 minut
Teleskop på sydpolen
Big bang

Big Bang: Forskare fångar upp ekot från Big Bang

1 minut
Big Bang 2014/14
Big bang

Forskare ser tillbaka till big bang

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj