Varför fryser varmt vatten till is snabbare än kallt vatten?
Om man ställer in både ett glas kallt och ett glas varmt vatten i frysen, fryser det varma vattnet först till is. Vad beror det på?

Varmt vatten är snabbare än kallt vatten
Fenomenet kallas mpemba-effekten och har förbryllat forskarna länge. Hur snabbt en vätska kyls ned beror på temperaturskillnaden mellan vätskan och dess omgivning. Ju större temperaturskillnad, desto snabbare sjunker temperaturen.
Det verkar ologiskt att en varm vätska kan ha en snabbare nedkylningsprocess än kall vätska.
Varmt vatten avger energi snabbare
Men den senaste förklaringen av mpemba-effekten är att vattenmolekylerna i varmt vatten rymmer mer energi eftersom bindningarna i molekylen trycks ihop som spända fjädrar.
Bindningarna – eller fjädrarna – i det varma vattnet avger alltså energin exponentiellt i förhållande till det kalla vattnet, och det sägs vara förklaringen till fenomenet.