Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Snäcka-på-strand
© Shutterstock
Fysik - Fenomen inom fysiken

Varför hör man bra genom vatten?

När man dyker ned under vattnet i en simhall hörs alla ljud plötsligt mycket tydligt. Varför är det så?

Ljud fortplantar sig som en våg genom sitt medium – som oftast är luft – i form av omväxlande förtunningar och förtätningar. När rörelsen når örat överförs den till trumhinna och vidare till innerörat, där registreringen och den inledande behandlingen av ljudintrycket äger rum. Ljudstyrkan bestäms av hur stor energimängd som överförs. Ju tätare det ljudbärande mediet är, desto mer energi överför det. Vatten har betydligt högre täthet än luft (även om det å andra sidan också är mindre ihoptryckbart), och svängningar i vatten kan därför skapa större svängningar i örats trumhinna. Ljudets hastighet genom olika medier ger en uppfattning om hur effektivt ljudet fortplantar sig. Ljudhastig-heten är omkring 1500 meter i sekunden i vatten mot 330 meter i sekunden i luft. I stål kan ljudet röra sig med en hastighet på mer än fem kilometer i sekunden. I ett lufttomt rum finns det inget medium som kan bära ljudet, så här kan det inte breda ut sig.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj