Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fysik - Fenomen inom fysiken

Varför flyter både varmt vatten och kall is ovanpå?

På sommaren ligger ljummet vatten i vattenytan och under vintern gör kall is det samma. Borde inte isen logiskt sett sjunka till botten?

Fenomenet beror på att vatten uppför sig annorlunda än nästan alla andra kända ämnen. De flesta ämnen blir tätare – och därmed tyngre – ju kallare de blir. Vatten blir emellertid tätare endast tills det når en temperatur av plus fyra grader Celsius. Därunder utvidgar det sig igen och blir lättare. Eftersom is i vatten normalt har en temperatur på noll grader är den lättare än det omgivande vattnet och kommer därför att flyta ovanpå. Vattnets speciella sätt att uppföra sig vid temperaturer omkring nollpunkten har den effekten att ytans islager fungerar som isolering i förhållande till vattnet därunder. Det betyder att islagret vanligtvis inte blir tjockare än en meter, och därför kan djuren i vattnet överleva även en mycket kall och lång vinter. Om vattnet inte hade den här egenskapen, skulle isen sjunka, och då skulle sjöar och hav mycket långsamt frysa från bottnen så att det till sist endast låg ett tunt lager vatten överst. Det är mycket troligt att jordens klimat då skulle se helt annorlunda ut, och det skulle helt säkert ha påverkat livets möjligheter att utvecklas i vatten. För övrigt bär det faktum att vatten utvidgar sig när det blir kallare och fryser till is ansvaret för välkända fenomen som krossade flaskor i frysen och frostsprängda vattenrör.

Läs också:

Sjukdomar

Unga och vuxna drabbas också hårt av coronaviruset

5 minuter
Kultur

9 bra strömningsupplevelser som du kan kalla för undervisning

6 minuter
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

39 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj