Shutterstock
Mand i ørkenen

Varför blir svarta kläder varma så fort?

De flesta ångrar sig om de har tagit på sig en svart tröja en varm sommardag. Men hur kan klädernas färg påverka temperaturen?

Mörka ytor, oavsett om det är en svart tröja eller svart klädnad på bilsäten, blir fortare varma under en solrik dag än vita ytor.

Förklaringen ligger i den så kallade albedoeffekten. Albedon är ett mått för hur många procent av det inkommande ljuset en given yta reflekterar.

En vit tröja har hög albedo och reflekterar i stort sett allt det ljus som träffar den. En svart tröja har däremot låg albedo och reflekterar inte ljuset, utan absorberar det i stället.

Fotoner sätter atomer i rörelse

Temperaturen i kläderna avgörs av hur mycket atomerna i materialet vibrerar. När ljusets fotoner träffar en svart yta och absorberas, avger de sin energi och sätter elektronerna i ytan i rörelse.

Vibrationen sprids till de kringliggande atomerna och materialet värms upp. När ljus däremot träffar en vit yta fungerar den som en spegel som bara skickar bort fotonerna igen.

Mænd på kameler

Beduinernas svarta kläder är så tjocka att värmen som absorberas i ytan inte når in till kroppen.

© GODONG/UIG/ALL OVER

Det kan tyckas underligt att en del ökenfolk står ut med att vara klädda i svart. Orsaken är att kläderna antingen är mycket tjocka eller sitter mycket löst, så att den absorberade värmen inte når in till kroppen.