Varför blir svarta föremål mycket varmare än vita?

Varför blir svarta föremål mycket varmare än vita?

En svart T-shirt blir betydligt varmare än en vit, när man har den på sig i solsken. Hur kan skillnaden vara så stor?

Av alla färger är svart den som absorberar ljus bäst. Det beror på att svart reflekterar minst ljus, och vitt befinner sig i motsatta änden av skalan.

Den svarta färgens förmåga att absorbera ljus resulterar i att en relativt större del av ljusets energi överförs till materialet, vilket får molekylerna att vibrera fortare. Det betyder i sin tur att temperaturen stiger, eftersom värme är detsamma som rörelse bland de minsta partiklarna. Denna egenskap hos färgen svart utnyttjas på flera sätt. Till exempel använder man alltid svart till solfångare och varmvattenanläggningar, eftersom man då kan fånga en större del av solens energi.

Likaledes kan det löna sig att gå klädd i svart, när det är kallt och ljusa färger när det är varmt. Icke desto mindre ser man ofta att kläderna i till exempel arabiska länder, där det ofta är mycket varmt, är svarta. Det beror på att den svarta färgen bidrar till att skapa en ventilationseffekt.

När luften inne i dräkten blir varm, stiger den uppåt som varm luft alltid gör. På så sätt sugs ny luft in vid fötterna, där dräkten hänger lös. Samtidigt försvinner den uppvärmda luften ut genom öppningarna vid halsen och vid händerna. Den cirkulerande luften får faktiskt dräkten att fungera som ett luftkonditionerat plagg, och försök har visat att löst hängande dräkter känns betydligt svalare, när de är svarta.