Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varför bär saltvatten?

Vad är det som gör att vi kan flyta på vattenytan, och varför bär det salta havsvattnet bättre än klorvattnet i simhallen?

Shutterstock

Att en människa kan flyta – både i saltvatten och sötvatten – beror på att människokroppens täthet är lite mindre än vattnets. Det beror i sin tur framför allt på att människokroppen innehåller fett, som har mindre täthet än vatten. En tjock människa kan därför lättare flyta på vattnet än en smal. Dessutom förbättrar en god portion luft i lungorna flytförmågan.

Allt vatten kan bära föremål och hålla dem flytande, men ju saltare vattnet är, desto lättare blir det för ett föremål, ett fartyg eller en människa att flyta på vattnet. Saltvatten har nämligen en större täthet än sötvatten och kan därför ”bära” en större vikt. Saltvatten är tyngre och tätare, då salt och vattenmolekyler binder sig tätare till varandra än de gör till sig själva.

Beviset kan man till exempel få, om man blandar en liter salt med två liter vatten. Man skulle kunna tro att det skulle ge tre liter saltvatten, men det gör det inte. Resultatet blir mindre än tre liter – vattnet har blivit tyngre och volymen har inte blivit större.

Att ett föremål har lätt för att flyta på det tunga saltvattnet är Döda Havet ett berömt exempel på. Här är det nästan omöjligt att sjunka till botten, då saltkoncentrationen är så hög som 25 procent, det vill säga 250 gram salt per liter vatten. Som jämförelse kan nämnas att vanligt havsvatten innehåller omkring 3,5 procent salt.

Läs också:

Road salt
Fenomen inom fysiken

Så smälter salt isen på vägarna

1 minut
Fenomen inom fysiken

Varför flyter både varmt vatten och kall is ovanpå?

1 minut
Fenomen inom fysiken

Kan vatten brinna?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj