Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fysik - Fenomen inom fysiken

Varför är regnbågen en båge?

”Varför är regnbågen alltid halvcirkelformad? Beror det på regndropparnas form eller ljusets brytning?”

Solljuset är sammansatt av alla färger, och när ljuset träffar en regndroppe bryts ljuset lite olika. Detta ger regnbågendess färger. En regndroppe är inte droppformad utan konformad, vilket spelar stor roll för det sätt på vilket ljuset bryts i droppen. Större delen av ljuset fortsätter rakt igenom regndroppen, men en del reflekteras av droppens runda bakre vägg, varefter det bryts ännu en gång på väg ut ur droppen. Mätningar visar att förhållandevis många strålar kommer ut ur droppen i 42 graders vinkel sett i förhållande till det ljus som träffar droppen. En betraktare som står med ryggen mot solen och tittar upp mot den svarta regntunga himlen kommer därför att se en båge av färgat ljus från de droppar som i förhållande till betraktaren syns under en vinkel av 42 grader. Detta upplevs som en båge av ljus, men är faktiskt ett utsnitt av en cirkel. Det mesta av denna befinner sig emellertid under horisonten. Från flygplan och bergstoppar kan man ha turen att se en hel regncirkel. Regnbågar syns tydligast när regndropparna är stora. När förhållandena är särskilt gynnsamma bildas två bågar, en primär- och en sekundärbåge. Den nedre är klarast, och på den övre kommer färgerna i omvänd ordning. Den bildas av ljus som genomgått en extra reflexion inne i dropparna, innan det träffar ögat.

Läs också:

Rainbow
Fenomen inom fysiken

Hur får regnbågen sin fina, välvda form?

0 minuter
Extra bows in rainbow
Fenomen inom fysiken

Fyra typer av regnbågar

0 minuter
Så bildas regnbågen
Fenomen inom fysiken

Så bildas regnbågen

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj