Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vad är statisk elektricitet?

Jag får ofta en stöt, när jag till exempel rör vid ett metallhandtag. Vad beror det på, och är vissa människor mer utsatta än andra?

Shutterstock

Stöten beror på så kallad statisk elektricitet – en lagrad elektrisk laddning. Statisk elektricitet uppkommer oftast genom att två föremål gnids mot varandra, och att det ena då överför elektroner till det andra.

Då blir det ett överskott på elektroner i det ena och ett underskott i det andra. Föremålen har på så sätt blivit negativt respektive positivt laddade. Kroppen kan bygga upp en stor laddning genom att gnida sig mot till exempel en matta och senare utlösa den genom kontakt med ett annat objekt – till exempel ett metallhandtag.

Detta kan ge en stöt, som känns som ett litet slag över fingrarna. I vissa fall kan det även uppstå en gnista. Det kan vara skillnad på hur ofta man känner av statisk elektricitet. Olika personer bygger nämligen under samma omständigheter upp olika laddningar – det beror bland annat på vilken typ av kläder man har på sig.

En jacka av polyester är mycket mer benägen än en skinnjacka att skapa statisk elektricitet, när den gnids mot huden. Samtidigt innebär torr hud större sannolikhet för att bygga upp en laddning än hud som är fuktig. Har man ofta problem med statisk elektricitet, kan fuktighetskräm alltså vara en lösning på det.

Läs också:

Statisk elektricitet - varför blir mitt hår elektriskt
Fenomen inom fysiken

Statisk elektricitet - Varför blir saker statiskt elektriska?

2 minuter
Fenomen inom fysiken

Förstå magnetism på 5 minuter

5 minuter
Fenomen inom fysiken

Upptäcken: Ørsteds kollegor gjorde ­världen elektromagnetisk

10 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj