Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sibirien-täckt-av-snö
© Shutterstock
Fysik - Fenomen inom fysiken

Vad är rekordet för lufttryck?

Vilka faktorer bestämmer lufttrycket? Vad är egentligen det högsta och lägsta lufttryck som någonsin har uppmätts?

Det lägsta lufttrycket nära havsytan upp-mättes i centrum av en tropisk cyklon den 12 oktober 1979 öster om Filippinerna. Där mättes ett tryck på endast 870 hektopascal (hPa) i ögat på tyfonen Tip, som höll vindhastigheter på upp till 85 meter i sekunden. Som jämförelse kan nämnas att en orkan definieras som en vind med en hastighet över 33 meter i sekunden. Lufttrycket vid havsytan är i genomsnitt 1013 hPa. Det högsta lufttryck som uppmätts vid jordytan är 1083 hPa. Det var i Agata i Sibirien den 31 december 1968. Sibirien har bäst förutsättningar för extrema vinterhögtryck och köldrekord. Vid högtryck präglas vädret av få moln och lite vind. Det högsta lufttrycket uppnås om vintern över områden långt från havet. Där kyls jorden av utan solens strålar, varvid luften tar mindre plats. Längre upp i atmosfären fylls utrymmet av tillströmmande luft, varigenom vikten av luften över området blir högre.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj