Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Fysik - Fenomen inom fysiken

Angelina Jolie trampar hårdare än en elefant

Tryck uppstår när något pressar med sin vikt. Hur stort trycket är beror bland annat på hur stort område föremålet trycker på. Därför är trycket från Angelina Jolies stilettklack hårdare än en elefantfot.

Tryck finns överallt i vår vardag: Det kan exempelvis ge dig lock för öronen när du flyger eller dyker, det styr om det blir sol eller regn och det kan döda i form av en tryckvåg från en explosion.

Tryck är den kraft som något trycker med på ett bestämt område. Eller som man säger inom fysiken: Förhållandet mellan den kraft som verkar vinkelrätt på en yta och ytans area.

Tryck beräknas i pascal

Tryckkraften beräknas i enheten pascal och med formeln: P = F / A

P är trycket i enheten pascal. Det är den kraft som ett föremål trycket på en kvadratmeter med.

F är den kraft som ett föremål har. Kraften är mätt i enheten newton och räknas ut som föremålets vikt i kilo multiplicerat med sin axxeleration – det vill säga jordens tyngdacceleration när föremålet är stilla.

A är arean i kvadratmeter som föremålet påverkar med sin kraft.

Både Angelina Jolie och elefanten trampar med en viss kraft (F) och de påverkar underlaget på ett visst område (A). Om man känner till F och A kan man räkna ut trycket för en stilettklack och en elefantfot.

Tryck i praktiken: Angelina Jolies stilettklack versus elefantens fot

Ovanstående uträkning kan överföras till exemplet om Angelina Jolies stilettklack och elefantfoten. Först räknar vi ut elefantfotens tryck:

Elefanten väger fem ton. Det innebär att den trampar foten i jorden med en väldig kraft på 49 050 Newton. Fördelar man kraften på elefantfotens 250 kvadratcentimeter är trycket 1 962 000 pascal.

Så gör vi ekvationen för Angelina Jolie:

Vi antar att Angelina Jolie väger cirka 60 kilo. Därför sätter hon ned sin stilettklack på marken med en kraft på 589 Newton. Fördelat på hennes en kvadratcentimeter stora stilettklack innebär det att trycket är 5 890 000 pascal.

Även om kraften som Angelina Jolie sätter ned sin fot i jorden med är markant mindre än elefanthanens så är trycket under hennes stiletthäl alltså många gånger större än under elefantfoten eftersom kraften från hennes steg samlas på en mycket liten plats.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj