1859 träffades jorden av den största solstormen i senare tid.
Under loppet av ett dygn drabbades vår planet av strömmar av solpartiklar som kortslöt telegrafsystem över hela världen, och partiklarna fick norrskenet att sträcka sig så långt söderut som till Karibien.
Föreställ dig en kosmisk strålningsstorm som är drygt 80 gånger starkare, som kan pågå i flera år och som träffar vår planet i dag. Det kommer att stänga av i princip alla våra satelliter, alla internetanslutningar och all elektriska infrastruktur.
Dessa strålningsstormar kallas Miyake-händelser. De kolliderar med jorden ungefär vart 1 000:e år, och en ny kan träffa oss inom ett decennium.
Detta visar en studie av radioaktiva isotoper i årsringar hos träd från University of Queensland i Australien, vars resultat har publicerats i tidskriften Proceedings of the Royal Society A.
Årsringar skvallrar
Miyake-händelser är uppkallade efter fysikern Fusa Miyake, som redan 2012 hittade dolda astrofysiska data i årsringarna hos cederträ och tallar. Dessa visade att en gigantisk strålningsstorm hade träffat jorden år 774 e.v.t. (efter vår tideräkning).
Mer exakt fann hon en hög koncentration av radioaktiva isotoper i form av kol-14 i trädens årsringar.