Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fysik - Fenomen inom fysiken

På vilket sätt överförs värme?

Hur kommer värme från metall över i luft till exempel från ett vanligt element?

Värme är egentligen ett uttryck för hur snabbt atomer och molekyler rör sig i ett ämne. Ju snabbare rörelser, desto högre temperatur. När värmen från ett element skall överföras till luften i ett rum måste de snabba rörelserna i metallen alltså överföras till luftens atomer och molekyler. Det kan ske på tre sätt: Konduktion är värmeöverföring direkt mellan olika ämnen, och den uppstår när snabba atomer och molekyler från det varmaste ämnet rent fysiskt kolliderar med det kalla ämnets långsamma partiklar och därmed knuffar dem uppåt i en högre hastighet. Om luften stod helt stilla, skulle ett element ha mycket svårt att värma upp ett rum genom enbart konduktion. Värmen skulle nämligen överföras från den ena luftmolekylen till nästa tvärs igenom hela rummet. Luften står emellertid inte stilla, för den uppvärmda luften vid elementets yta stiger och ersätts av kall luft, som då i sin tur värms upp och stiger. På så sätt transporteras de varma luftmolekylerna runt i rummet, och det ökar högst väsentligt överföringen av värme. Denna form av värmeöverföring kallas konvektion. Den sista formen av värmeöverföring sker med hjälp av värmestrålning. Det varma elementet avger en viss del av sin energi i form av elektromagnetiska vågor i det infraröda spektrumet. När dessa strålar träffar luftens molekyler, överförs deras energi till dessa. Det får dem att röra sig snabbare, och på så sätt ökar rummets temperatur.

Läs också:

Fenomen inom fysiken

Amerikansk fysiker ska skapa en spiral för att gå bakåt i tiden

19 minuter
Fenomen inom fysiken

Varför känns luften kall när den rör sig?

0 minuter
Varför blir svarta föremål mycket varmare än vita?
Fenomen inom fysiken

Varför blir svarta föremål mycket varmare än vita?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj