Origami

Video: Se mikroorigami vikas ut i vatten

Det ser mystiskt och nästan poetiskt ut när paket av extremt precisa papperspaket hamnar i vatten och viks ut i fantastiska mönster. Starka fysiska krafter är i spel.

13 december 2015 av Anders Bruun

Konst eller vetenskap? Eller kanske lite av båda delar? Hur som helst så är projektet Flotilla något utöver det vanliga.

Den fingerfärdiga konstnären Etienne Cliquet använde en datorstyrd kniv till att skära extremt exakta snitt i papper. Efter det vek han ihop pappret till 2–3 centimeter stora papperspaket i stil med japansk origami.

Papperspaketen lade han på en vattenyta och filmade medan de långsamt vek ut sig. Resultatet för förbluffande – titta själv på videon ovan.

"Jag ville uttrycka paradoxen mellan sakers bräcklighet och den oroväckande potentialen i mikro- och nanoteknik”, säger Cliquet till New Scientist.

Kapillärkrafter drar i pappret

När de små papperspaketen viker ut sig i vackra, upprepade mönster ser det lugnt och nästan naturstridigt ut, men i själva verket är det starka fysiska krafter i spel.

När pappret möter vattenytan sugs vattnet in i papprets fibrer, vilket får det att utvidgas.

Fenomenet beror på kapillärkrafter som gör att vatten kan krypa i mycket tunna rör genom en kombination av kohesion (sammanhang) och adhesion (vidhäftning).

Det är också kapillärkrafter som gör att ett träd kan suga upp vatten genom stammen till anmärkningsvärda höjder, så att de översta delarna får vätska och näring.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: