Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kan stearin börja brinna?
Fysik - Fenomen inom fysiken

Kan stearin börja brinna?

Ibland kan inte bara veken på ett stearinljus börja brinna utan även själva stearinet. Hur kan det komma sig och hur bör man släcka en stearinbrand?

Stearinljus kan fatta eld

När det brännbara materialet i ett ljus värms upp till flampunkten börjar hela ljuset brinna. Den farliga värmeutvecklingen kan uppstå när flera ljus är placerade tätt intill varandra eller om ljusen står i ljusstakar som är stängda upptill.

Flampunkten är den lägsta temperatur vid vilken en brännbar vätska avdunstar tillräckligt mycket för att antändas, och den varierar beroende på vad ljuset är tillverkat av. Ren stearin, som är en blandning av stearinsyra och palmitinsyra, har en flampunkt på 113 grader medan paraffin, som normalt används i värmeljus, har en flampunkt på 109 grader.

Släck aldrig brand i stearinljus med vatten

När det brännbara materialet når flampunkten börjar hela ytan att brinna med en kraftig låga på fem till 15 centimeter. Om ett – eller flera – ljus har börjat brinna får lågorna inte släckas med vatten. Det kan nämligen leda till en explosion med meterhöga lågor.

När vatten träffar ljuset omvandlas det till ånga som utvidgar sig våldsamt. Ångan tar med sig den smälta ljusmassa och slungar i väg den så att extra syre når elden och får den att flamma upp.

Det bästa sättet att släcka brinnande ljus på är att kväva elden, exempelvis genom att lägga ett lock på det.

| VARFÖR INTE GE ILLUSTRERAD VETENSKAP I JULKLAPP? | | |

Läs också:

Fenomen inom fysiken

Vad är eld och lågor?

1 minut
Candlelight
Fenomen inom fysiken

Varför brinner ljusets veke inte upp?

0 minuter
Fenomen inom fysiken

Kan vatten brinna?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj