Hur kastar jag smörgås mest effektivt?

Det har hänt många gånger att jag har kastat smörgås vid vattnet. Men vad är det som får stenen att studsa och hur ska man kasta för att för att få så många studsar som möjligt?

© Shutterstock

När en sten studsar på vattenytan är det ett uttryck för Newtons tredje lag, som säger att varje kraft har en motkraft.

När stenen träffar vattenytan får stenen tillbaka energi från vattnet, så att den knuffas upp i luften igen.

Utöver det spelar ett flertal faktorer in i hur många gånger en sten studsar innan den sjunker till botten.

Forskaren Lydéric Bocquet från Lyons universitet har gjort beräkningar med hjälp av åtskilliga ekvationer som inkluderar stenens radie, hastighet och ration, samt vattnets motstånd och så förstås gravitationskraften.

Enligt Bocquet ska stenen helst träffa vattenytan i en liten vinkel – 10-20 grader – för att förlora så lite energi som möjligt. Rotationen är också viktig, eftersom rörelsen håller stenen stabil i luften och förhindrar att den tippar – precis som en frisbee. Cirka 14 rotationer i sekunden är optimalt.

Smörgåsens form och storlek spelar en viktig roll. Stenen ska vara platt och oval och vara stor som en handflata, så att den har tyngd.

Den franske professorn tillägger att det dessutom är en fördel om stenen har små fördjupningar, eftersom det reducerar vattenmotståndet.

Det nuvarande världsrekordet på 88 studsar, som finns upptaget i Guinness rekordbok, sattes 2013 av amerikanen Kurt Steiner, som har smeknamnet "Mountain Man".